Hová tedd a karácsonyfát?

Tudtad, hogy a fenyőfa nem csak a keresztény hitrendszer legszebb ünnepének jelképe, hanem ősi kínai szimbólum is?  Kínában a hosszú életet, a család férfitagjának erejét, egészségét, illetve a fiúgyermek egészséges fejlődését szimbolizálja.

Idén, amikor elkezded díszíteni a fenyőfát, talán elgondolkozol azon, hogy Feng Shui szempontok szerint vajon hol a helye a karácsonyfának?

A harmónia, az egyensúly megtartása, karácsonykor még fontosabb, mint máskor. Gondolj bele, ilyenkor összejön a család, rég nem látott nagybácsik, unokatestvérek, rokonok érkeznek hozzád. Előkerülhetnek feledésbe merült sérelmek, sértések, felszínre bukkanhatnak régi méltánytalanságok, vélt vagy valós konfliktusok. Szükséged lesz hidegvérre, hogy az összhangot sikerüljön megőrizned.

Ne kockáztasd a békét egy Feng Shui szempontok szerint rosszul elhelyezett karácsonyfával!

 A fenyő alapvetően Fa elemhez tartozó jelkép. A háromszögforma pedig a Tűz elemhez tartozik.

A karácsonyfa tehát, egyszerre Tűz és Fa elemű.

Ebből adódóan, ideális esetben a fád a Család, egészség (K), a Gazdagság, siker (DK), vagy a Hír, hírnév (D) életterületek valamelyikére kerül.

Előfordulhat, hogy ez az elhelyezés számodra nem kivitelezhető, így nem lesz tökéletes Feng Shui szempontok szerint a karácsonyfa helye.

 Mit tehetsz ebben az esetben?

 Nem mást, mint manipulálhatod ezt a helyzetet a díszek színével, anyagával vagy formájával.

Íme, néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:

 1. Karrier területen használj kék, fehér, ezüst, vagy arany díszeket. Választhatsz fémből vagy üvegből készült dekorációt. A világítás tekintetében részesítsd előnyben a kékesfehéret.
 2.  Szerelem, illetve tudás életterületen a kerámia díszek domináljanak sárga, piros, esetleg rózsaszín színben. A fények sárgák legyenek.
 3.  Ha a karácsonyfád az alkotókészség, vagy a segítők területére szorul, remek választás a gömb formájú, fém anyagú dekoráció, arany, ezüst, esetleg fehér színben, fehér fénysorral.

… és még egy jó tanács: törekedj mindig az ízlésességre, semmi esetre se gyárts egy rettenetes giccset. Ne feledd, a kevesebb, néha több!

Te tudod már, hogy hová teszed az idén a karácsonyfádat?

 Karácsonyfa - Feng Shui

Feng Shui – Karácsonyfa

Ezt láttad már? Kattints, ha precízen akarod az idén kijelölni a karácsonyfa helyét ! 😉

fotók: freedigitalphotos.net, dreamstime.com
Tudtad, hogy az ősi térrendezés művészete a Feng Shui segít abban, hogy megoldjad az életedben felmerülő nehézségeket és problémákat? Csak egy mozdulatra vagy az első lépésektől!<<<< Kattints a linkre!

Tetszett amit olvastál? Kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂 Keress a többi közösségi médiában is, itt is találsz értékes tartalmakat:

Az oldalt szerkeszti: Skultéty Andrea

41 Comments

 1. Kedves Andi! A karácsonyfát tudás többletre lehet helyezni, fém vagy tűz színekkel?

 2. Kedves Marika!

  A legszuperebb felállás. A középpontban legalább szép színes lehet a fád-. :)))

  Boldog Karácsonyt!

  Andi

 3. Kedves Andika ! Nekem csak egy szobám van és csak a szoba közepén van hely a karácsony fámnak ! Milyen szinű gömböket és díszeket rakjak fel ? Szeretetteljes karácsony kívánok Neked és a cssládodnak !

 4. Kedves Ági!

  A sötétkék tökéletes választás, az arany kevésbé. A keleti zóna Fa elemű terület, az arany szín pedig Fém elemű, és ahogyan azt tudjuk a kínai öt elem tanából, a fém vágja fát.

  Szép napot!

  Andi

 5. Kedves Andrea!

  A lakásunkban a legnagyobb tér a nappali K fekvésű része, mindig itt áll a magas és terebélyes fánk.Az idén sötétkék és arany díszekkel akarom széppé tenni. Ez így jó lesz ezen a területen?
  Köszönöm a választ!

 6. Kedves Kata!

  Tudod, hogy bármi amit újonnan a lakásba viszünk, csak azt az energiát képes „aktiválni” amit az adott helyen talál.
  Új szimbólumok elhelyezését én nem javaslom.

  Köszönöm a karácsonyi jókívánságot, viszont kívánom!

  Andi

 7. Kedves Andrea!
  Nálam a tértisztítást nem javasoltad a férjem állapota miatt. Az aktivátorok használata kedvező lesz számunkra, vagy inkább ártó. mit tegyek?

  Kata.

 8. Kedves Andrea!

  Nálam az idén Dny részen lesz a fenyőfa felállítva, amely a háló szoba is, a szerelem és házasság életterületen. Ennek megfelelően díszítve.Élőfa lesz.
  Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

 9. Szia Andi!

  Nálunk évek óta egy nagyon szép élethű selyem műfenyő áll Karácsonykor, mert nem szeretem a kivágott fát és a gyökeres pedig irtó drága és ennek ellenére kiültetés után nem mindig marad meg. Miután a meleg lakásból kikerül, nem bírja sokáig kint.
  Csak a Szerelem, házasság területén van hely (idén a tanfolyamon kiderült, hogy oda esik) a nappaliban, vagy a leendő gyerekszobában a Hír-hírnév többlet (ez is most derült ki, hogy többlet, de kb. nincs más szoba) területen volt már egyszer, mikor csak oda fért be a plafonig érő hatalmas fenyő a kertből (nagyon nagy volt már és túl közel állt a házhoz, félő volt, hogy a tetőre rádől, ezért Apukám kivágta – ez volt éveken át az egyetlen kivágott fánk). A díszek pirosak és arany színűek, és van 1-2 szalmadísz is, de azokat nem mindig rakjuk fel. A fények sárgásak. Idén még biztos, hogy a nappaliban lesz, olyan helyen, ahol a majdnem 9 hónapos fiam nem fér hozzá, mert körbe tudjuk keríteni bútorokkal – bababiztosnak is kell lennie, mert még nem minden dísz törhetetlen sajnos. Továbbá szeretjük, ha szem előtt van napközben és gyönyörködhetünk benne. Idővel lehet, átkerül majd a gyerekszobába, és piros, vattával töltött, varrott gyapjú/filc vagy pamut és más törhetetlen, műanyag díszek lesznek – ezeken még dolgozom: kézzel varrott szép kis egyedi díszeket tervezek.
  Piros alapon skót kockás (a kockás ugyebár föld elem), és vagy virágmintás anyagaim is vannak és mindenféle szabásminták. A termésdíszek is tetszenek, de gondolom, ez is száraz virág kategória…

  Család-Egészség területen és a Gazdagság-Siker területen a konyha egy része és az étkező van, de oda nem fér be még a fa is.

 10. Én egy Lakócsoporban lakom, ahol az étkezés 2 db hosszú asztalnál történik, amelyek L alakban vannak a fenyőfánk a 2 db asztal találkozásánál van, ahol mindkét asztal széle találkozik, a terem sarkában.

 11. Kedves Aranyivett!

  Egy fél mondat erejéig nincs a cikkben, hogy a fenyőt a lakásban kell tartani. A fenyő sohasem volt szobanövény. 🙂
  A karácsonyfa, és a fenyő között nincs egyenlőség jel. 🙂

  Szép napot!

  Andi

 12. Kedves Andi!
  Ez most valóban meglepő, hogy a fenyő mint hegyes végű, szúrós növény egészség szimbólum, yang erőt képvisel és nem kitiltott a lakásból. Mivel Kínában karácsony mint olyan nincs, ezek szerint nem pusztán időlegesen megtűrt növény hanem állandóra elhelyezhető a megfelelő életterületre. Ha van hozzá elég nagy lakásod 🙂

 13. Kedves Andi!
  Ez most valóban meglepő, hogy a fenyő mint hegyes végű, szúrós növény egészség szimbólum, yang erőt képvisel és nem kitiltott a lakásból. Mivel Kínában karácsony mint olyan nincs, ezek szerint nem pusztán időlegesen megtűrt növény hanem állandóra elhelyezhető a megfelelő életterületre. Ha van hozzá elég nagy lakásod 🙂

 14. Kedves Andrea!
  Még nincs kiértékelt alaprajzunk,de dolgozom az ügyön.
  Szeretném megkérdezni,hogy nálunk csak a lakás déli,délnyugati részére
  tudjuk tenni a nappaliba a karácsonyfát. A díszeink zöme arany és piros színű!
  Te milyen színt javasolnál nekünk? Köszönöm válaszod!

 15. Kedves Szilvi!

  Mivel a felsorolt színek a Fém elem színvilágából valók, így megfelelőek ezen a területen. 🙂

  Békés karácsonyt kívánok nektek!

  Andi

 16. Kedves Andrea!

  A kiértékelt alaprajz szerint idén is a segítőkész emberek, utazás életterületre kerül a feldíszített fenyőfánk (ami csak vágott fenyő lesz). Idén a fém elem miatt a fehér színű gömbökben, és egy-két kézzel (a kislányaimmal) készített fehér díszben (szívószálból, és papírból) gondolkozom, valamint fehér égősorral. Remélem, ez így segíti majd a békés karácsonyunkat?! Ránk férne (a kis családomra) egy kis nyugalom, béke, szeretet! 🙂 Szerinted ez így jó lesz? Habár be kell vallanom, hogy a kiértékelt alaprajzot követően még nem sikerült semmit sem változtatnom a lakáson, de egy fehér asztalterítőt még terítenék a karácsonyfa alá. Ha tudok venni, akkor a fém elem szerint lurex, vagy brokát anyagot a színnek és mintának is megfelelőt. Meg is van, hogy mit kérek ezek szerint az angyaloktól karácsonyra! 🙂
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Szilvi

 17. Kedves Andrea!

  Én a Fa többleten pirosba öltöztetném a fát, de természetesen a fém elem színvilága is megfelelő, jól gondolkodtál! Gratulálok! 🙂

  Szép napot!

  Andi

 18. Kedves Rózsika!

  Valóban a fa elem táplálja a tűz elemet, a tűz elem pedig a földet. DE A fa elem a föld elemet rombolja. A sok szín közül a föld elem színvilágának a barna, a narancs, a citrom, a rózsaszín felel meg, valamint az őt támogató tűz elem színvilága (piros, bordó, bíbor, lila)

  Szép napot!

  Andi

 19. Kedves Ági!

  Szobán belül nem vizsgáljuk mind a nyolc életterületet. A lakás egészét egy energetikai egységnek tekintjük, és azt osztjuk nyolc egyenlő szeletre. Nem valószínű, hogy a nappalin belül ez mind helyet kapna. Persze ezt csak pontosan kiértékelt alaprajz ismeretében lehet korrektül megmondani. Ennek hiányában azt tanácsolom, hogy tégy úgy, amit a szíved diktál. 🙂

  Szép napot!

  Andi

 20. tobblet energias, gazdagsag siker teruleten lenne, elo fa – szineket tekintve mi lenne a javaslat?
  fa terulet, es tul sok energia – a logikam azt mondana, hogy vezessem el a tobbletet – akkor tuz szinek vagy fem szinek. jol gondolkodtam?

 21. Kedves Andrea !
  Boldog Karácsonyt.
  A karácsonyfa nálunk mindig a tudás területen van, esetleg idén a család egészség területre kerül. Műkarácsonyfa ugye tűz elem, de zöld szin fa. A tudás területe föld elem. Ha sokszinű diszt rakok rá, akkor megfelel, a fa, tüz és föld elemnek is. Fa táplálja a tüzet, tüz a földet. Jó lesz ez igy? Üdv. Rózsi

 22. Kedves Andrea !
  A nappali a legnagyobb tér a családi összejövetelekre, fekvése DNY ÉNY . Szobán belül volt már ÉNY, ÉK, DK-i részen is a fa méretétől függően . Mivel kertes házban lakom töves fenyőt díszítünk évről évre. Imádom az illatát.Szobán belül melyik sarok / ÉK kivételével ott cserépkályha áll / lenne ideális karácsonyfa állításra? Rám most a zöld színnek van a legjobb hatása a nappalit is e szín két árnyalatával festettem ki, egyik oldala fehéres zöld másik két oldala sötétebb árnyalatú zöld. Ehhez kellene készítenem díszítést. A színeken még gondolkodom most pasztell színeket szeretnék fehér gyertya égősorral csak nem tudom mi lenne a legmegnyugtatóbb ? Szép napot ! Ági

 23. Kedves Andrea !

  A nappali a legnagyobb tér a családi összejövetelekre, fekvése DNY ÉNY . Szobán belül volt már ÉNY, ÉK, DK-i részen is a fa méretétől függően . Mivel kertes házban lakom töves fenyőt díszítünk évről évre. Imádom az illatát.Szobán belül melyik sarok / ÉK kivételével ott cserépkályha áll / lenne ideális karácsonyfa állításra? Rám most a zöld színnek van a legjobb hatása a nappalit is e szín két árnyalatával festettem ki, egyik oldala fehéres zöld másik két oldala sötétebb árnyalatú zöld. Ehhez kellene készítenem díszítést. A színeken még gondolkodom most pasztell színeket szeretnék fehér gyertya égősorral csak nem tudom mi lenne a legmegnyugtatóbb ? Szép napot ! Ági

 24. Kedves Krisztina!

  Bizony, a türelem az egy olyan erény fajta, amire minden ma élő embernek igen nagy figyelmet kell fordítania, merthogy nem nagyon rendelkezünk vele. 🙂
  Hát az is elképzelhető. De tudod a szabad akarat, mindent felül ír, ráadásul tökéletes nem létezik, így dönthetsz úgy – mivel nincs kiértékelt alaprajzod még- hogy az idén a karácsonyfa fehér-arany színben fog pompázni, aztán jövőre, meg eldöntöd, tudva, hogy milyen életterületen lesz a helye.

  Szép napot!

  Andi

 25. Szia Andi!

  Eddig minden hozzászólót türelemre intettél, kiértékelt alaprajzra várok, hogy egyáltalán gondolkodni kezdjek az első lépéseken. Erre kiderül, hogy a karácsonyfa sem mindegy… Gyermekeimmel fehér-arany díszítésre készülünk, minden hétvégén egy kicsit alkotva. Akkor ezek az alkotások is sutba lesznek dobva? Elképzelhető??

 26. Nálunk a hír, hírnév területen van a karácsonyfa, mert ott jól is mutat, és el is férünk tőle. Az idén csak piros díszek voltak rajta, némi ezürt girlanggal. És természetesen nem műfenyő, bár – sajnos – gyökértelen. A konténeres változat azért nem lenne jó, mert közel van a kandallóhoz (2 m), és bizony az az élő fenyőt is ugyanúgy megviselné, mint a vágottat, de ezt legalább nem sajnáljuk kidobni, ha elkezd hullani a tűlevele.

 27. Sziasztok!

  Nagyjából D-DK az a hely, ahol évek óta áll a fánk – egy színes, az évek alatt összegyűlt és készített díszek, amik a szívünknek kedvesek 🙂 Igaz, a karácsony, a mindennapokhoz hasonlóan tartogatja az összezördülés lehetőségét; évről évre profibban kezelem azonban, meglátásom szerint 🙂

 28. ..évek óta a gazdagság területén áll a karácsonyfa, idén is ott lesz 🙂 Igazából nem is férne el máshol..de végre valami ami a megfelelő helyre kerülhet ebben a „L”-akásban. A díszeim nagyrészt pirosak, de van köztük egy kevés aranyszínű is…

 29. Kedves Szafi!

  Lila díszben a legkedvezőbb a fa a Hír, hírnév életterületen!

  Áldott Karácsonyt Kívánok!

  Skultéty Andrea

 30. Én lila színű díszekkel ékesítem a fánkat, ami természetesen élő. Nekem a hírnév vagy a gazdagság területen kellene elhelyeznem, de nem biztos hogy oda fogom tudni tenni. Áldott békés Karácsonyi Ünnepeket

 31. Kedves Szilvia!

  Igazi, gyökérrel együtt, élőben. 🙂

  A szalmadíszek valóban „szárazvirág” funkcióval bírnak, szerencsésebb mást választani.

  Szép napot.

  Skultéty Andrea

 32. Szia!
  Nálunk pont a család, egészség és gazdagság siker területen lesz!!! Akkor akármivel díszíthetem? Egyébként narancs, barna, vajszínű árnyalatot terveztem idénre!
  Judit

 33. Szia Andrea,

  Mi a véleményed? Műfenyő vagy igazi?
  Szalmadíszek? ” száraz virágnak” számítanak? Ha jól tudom nem azok elszívják a pozitiv energiát.

  Köszi a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően az oldal használ "sütiket" (cookie). Kérlek engedélyezd, vagy zárd be az oldalt. További információk

A "sütek" (cookie) teljesen veszélytelen kis fájlok, amit azért helyez el a webhely a gépeden, hogy eredményesebben tudd a böngésződet használni. A sütik használatát le tudod tiltani a böngészőben. ha ezt nem teszed, vagy az "Engedélyezem" gombra kattintasz, azzal megengeded a sütik használatát. Az adatkezelés tájékoztatót, az alábbi linken találod: https://www.fengshuis.hu/wp-content/uploads/2016/07/Adatkezelési-tájékoztató.pdf

Bezárom