Tiszta udvar, rendes ház!

HAMSA védelmező keze mandala

Tiszta udvar, rendes ház! Ezzel a címmel sugároz a Lifenetwork TV döbbenetes sorozatot.

Ismered? Nem? Röviden: arról szól, hogy két kedves tiszta, pedáns hölgy ellátogat olyan otthonokba, ahonnan egyszerűen szólva seggel jönnél kifelé. J

Olyan koszosak ezek a lakások, hogy te olyat még nem láttál. Szinte a képernyőn keresztül érezni a bűzt, a kosz, és a káosz áporodott, rettenetes szagát. Döbbenetes! Ha nem ismered a sorozatot, egy epizódját belinkeltem, hogy tudd, miről beszélek. Érdemes megnézni, már csak azért is, hogy lásd, milyen körülmények között élnek emberek. A legelszomorítóbb azonban, hogy a sorozatot tőlünk igen távol – ha jól emlékszem Ausztráliában – forgatták. Én azonban jártam már ilyen lakásban itthon, Magyarországon is. Bármennyire is azt gondolod, hogy ez csak egy film, ki kell, hogy ábrándítsalak, van ilyen valóság.

Nézd meg a filmrészleteket egymás után, és beszélgessünk utána.

Ugye milyen döbbenetes!

Azon gondolkodom, hogy vajon hol csúszik meg így egy ember? Mi az oka, hogy valaki ilyen mocskot képes felhalmozni maga köré? Igénytelenség? Lustaság? Motiválatlanság? Te mit gondolsz erről?

 

Van kiértékelt alaprajzod?

 

Tetszett amit olvastál? Kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂 Keress a többi közösségi médiában is, itt is találsz értékes tartalmakat:

Ez is tetszeni fog

Az oldalt szerkeszti: Skultéty Andrea

35 Comments

 1. Kedves Oxána!

  Ez attól függ, hogy a két szint között a lakótéren belül van e közvetlen átjárás (pl. lépcső).

  Nem. Lakáson belül, a már meglévő tárgyakat lehet pakolászni ide-oda, újat nem célszerű bevinni a térharmonizálás előtt.

  Andi

 2. Kedves Andi!

  Az lenne a kérdésem, hogy a családi házunkban (másik szinten, mint a lakó tér) található üzletnek és irodának külön kell kiértékelni az alaprajzát, a lomtalanítás után a tértisztítást külön is végezhetem, vagy az egész házat együtt kell kiértékelni, lomtalanítani és a végén egyben teret tisztítani. Már nagyon várom a tanfolyam kezdetét, de ezzel a kérdéssel nem bírtam addig várni.

  A tanfolyamig pedig csak lomtalanítok- lomtalanítok és takarítok, nehogy rosszul süljenek el a dolgok.

  Ha a lakásban lévő csecsebecséket átcsoportosítottam az térkép színei és anyagai szerint, a tértisztítás nem történt még meg, azzal tudok kárt tenni. ( a tanfolyam kezdetéig)?
  Oxána

 3. Azt gondolom,hogy szerencsés vagyok, hogy elképzelni sem tudom mi viszi rá az embereket ennek a rettenetes állapotnak az előidézésére és főleg a fenntartására. Nem vagyok takarítás mániás,de ez számomra már nem is a rendetlenség fogalmába sorolható. Elrettentő példának kitűnő és félelmetes,hogy ilyen állapot létezik.

 4. El sem tudom képzelni ezt a kupit a lakásomban, de hallottam már ilyenről a környezetemben. Engem az is idegesít, hogy a párom szobájában nem tudok olyan rendet rakni amilyent szeretnék, őt pedig nem érdekli. Nem ilyen rumliról van szó, csupán minden vacakot gyűjt, amit a szekrényekben tárol. Mindent felszed (minden gyerek kütyüket, pld. pici rózsaszín eleántot, és egyéb apróságokat. Minden szekrény és könyvespolc tele van régen nem működő mobil telefonnal, kábelekkel, használhatatlan elemekkel stb. Kiértékelt alaprajzom van, de nem tudom rávenni, hogy kidobja ezeket, nem hisz a feng-shuiban, pedig egészségileg nem vagyunk jól és a többi elem sem stimmel. Tele vagyunk problémákkal, veszekedésekkel. Nem tudom rávenni, hogy akár egyedül, akár együtt tegyünk rendet és ne szedjen össze minden szemetet. Kénytelen vagyok változtatni a körülményeimen, mert idegileg már ki vagyok borulva.

 5. Döbbenetes,sajnos a környezetemben is tudok ilyenről.Rossz érzés látni őket,de nem lehet segíteni nekik.

 6. Sajnos vannak ilyen emberek, akiket nem érdekel a környezetük. A gyerekeik ezt a mintát látják, és vagy ezt fogják másolni vagy éppen az ellenkezőjét váltja ki bennük, azaz nem akarnak ilyen életet. Én azt nem tudom felfogni, hogy a párjuk hogy tudja ezt elviselni.
  Én is láttam több ilyen filmet a TV-ben, egyszerűen borzasztó.
  Nem csoda, ha tele vannak problémával.

 7. Sziasztok!

  Egyetértek azzal, hogy Magyarországon is sok ilyen lehet. Az én környezetemben is van rá példa, már a rokonságomban is, sajnos. Nagyon rossz érzés látni a szenvedésüket, mert egészségileg is rosszul vannak. 🙁 És nem nagyon lehet rajtuk segíteni, nem gondolják, hogy ki kellene takarítaniuk. 🙁 Csak az én velük kapcsolatos rossz érzéseimmel tudok valamit kezdeni. 🙁
  Mindenkinek tiszta napot kívánok.

 8. Abban egyetértek néhány előttem szólóval, hogy bizonyosan van egy holtpont, amin túl valaki már nem képes egyedül nekifogni és rendet rakni, kitakarítani, de nem feltétlen szülői minta. Inkább valamilyen egyéb probléma miatt egy ideig oda nem figyelés ( néha valóban lustaság vagy rossz szervezés a probléma neve) miatt kanászodik el a dolog. Az is igaz, hogy akarni kell, hogy segítsenek az illetőn, különben visszaesik sokszor. El kell jutni addig terápiával, hogy ez azután is így maradjon, hogy egyszer megcsinálja helyette más, vagy besegít. De tény, hogy minden egyes besegítős nap, ha beszélgetés is járul hozzá, előrébb visz kicsit. Legtöbbször azonban évek ” szorgos munkájával” hozzák létre az ilyen állapotokat, és ez belül is lassan változik. Akinek katasztrófa teszi tönkre az otthonát, az más… A gyerekeket pedig tényleg tanítani kell a rendre, de valaki pont azért lesz pedáns, mert korábban a szülei nem voltak, és az neki rossz volt. Más meg a pedantéria ellen lázadva lesz rendetlen tini (én évekig ilyen voltam, csak aztán találkoztam a feng shuival huszonévesen és akkor megmozdult valami). Az tény, hogy a 11 hónapos fiam már most akkora kupit tud csinálni, hogy a Mohácsi vész ahhoz képest óvodai csendesoihenő volt 🙂 Anyukám pedáns, a férjem mindent széthagy, meg apukám is… A férjem családjáról most ne beszéljünk,…. Én este mindig összepakolok, meg amikor a fiam alszik, hogy lépni lehessen a nappaliban 🙂 idővel maj d ránevelem, hogy a saját szobájában is tegyen így…

 9. Kedves Andi!
  Ez volt a brit verzió, az ősz vagy szőke kontyos nőcivel. Az amcsi verziónak Clean House volt az eredeti címe, a TLC sorozatnak Burired Alive (Élve eltemetve) ez a legdurvább, a többi ehhez képest kb. Babapiskóta… A plázacicás eredeti címe Princess és az kanadai forgatás, az is tanulságos, csak másképpen… Legjobban az amcsi forgatókönyv tetszett, mert abban a családoknak is részt kellett vállalni a takarításban, eladásban stb. A garázsvásáron befolyt összeget fordították a felújításra, meg kapak 1000 USD bónuszt. Az Élve eltemetve sorozatban tényleg nagyon beteg figurák vannak, de ott ki is mondják, hogy nagy a baj és terapeuta is kijár a szereplőkhöz. Általában valamilyen mély érzelmi trauma indítja el a legtöbb esetben a dolgot (pl. támadás) valami fanatizmus (pl. Elvis rajongó volt az egyik). De a Clean House-ban is többször felmerül, hogy szeretett családtag elvesztése áll a legtöbb esetben kiindulópontként a háttérben, vagy összeköltözés, válás… Valószínű, eleve van egy hajlam a trehányságra, de ettől súlyosabbá válhat. Szóval teljesen nem elítélendő, viszont valóban csak úgy lehet véglegesen változtatni, ha közben a lakókban belső változás és saját elhatározás is van. Ez nagyon nehéz a kezdetben, ha az illető valóban depressziós, kényszeres, mániás. Azt azonban lehet látni minden esetben: ahogy változik a környezet, javul az egészség is.
  Mivel én ezt saját ismerősön keresztül megtapasztaltam, már másképp értékelem. Több, mint szimpla trehányság eredménye az ilyen! Segíteni kell, méghozzá finoman, humánusan, nagy türelemmel. Nem ítélkezni, szidni a másikat, mert akkor még jobban behúzódik a páncéljába és kiereszti a tüskéit… Nagyon nehéz, és néha tényleg pattanásig feszül a helyzet. Abból a konkrét esetből, amiben részt vettem magam is láttam, ez sokszor hosszú, kíméletes folyamat eredménye, durr-bele módon nem lehet kezelni, mert azzal nagyobb kárt teszünk, mintha nem tennénk semmit. Bár enyhébb esetekben még működhet a sokkterápia….

 10. Kedves Andi!
  Én jó pár részt láttam magyarul is, tényleg döbbenetes, de a nagyobb baj az, hogy tényleg léteznek ilyenek és sajnos tágabb és szűkebb ismerősi körben is van/volt, akinek így néz(ett) ki a lakása. Nem írom azt, hogy otthons, mert ezt otthonnak már nem lehet nevezni. Az egyik ilyen házat évek alatt sikerült kilomtalanítani már részben és azóta nagyon döbbenetes változás látható a család életében: depresszió csökkenése, egy esküvő, fogyás stb. Már maguktól folytatják egy ideje a rendrakást, kidobást, sőt, maga korábbi gyűjtögető kezdett el már rendezkedni. E gy ideje garázsvásárt fontolgat. Nekem a fenti sorozatban az tetszett, hogy nem csak szimplán kidobáltak mindent, hanem ami használható volt, azt eladták.
  Hasonló sorozatok: TLC csatornán a Kényszeres. Gyűjtögetők (ez jelenleg is futó sorozat és csak erős idegzetűeknek ajánlom), Life Network-ön: Plázacicák a csőd szélén, (nők, akik mindenüket drága ruhákra és kozmetikumokra stb. Költik, nem kímélve a családi kasszát és mások vagyonát sem… Ez még a kevésbé durva verzió, mert ezek a nőkszépek, ápoltak, az otthonuk viszonylag rendben van. Volt még egy angol sorozat is, de annak nem emlékszem a címére. Az is durva volt….

 11. Általában minden tény több okból áll össze.Itt első az igénytelenség, bejátszik erősen a lustaság, aztán, hogy miben nőtt fel.Ráadásul ez a koszos káosz energetikailag is lehúzza a családot, biztosan sok a veszekedés és a vita náluk.

 12. Sajnos ezeknek az emberkéknek lelkiproblémájukvan és mig megnem oldják valahogy addig atisztaságsemjönszóban nálluk

 13. Elképzelni sem tudom, hogy lehet ilyen körülmények között élni. Főleg gyereket nevelni. 🙁
  Szerintem sem mentség a depresszív állapot és a hozott példa sem!

 14. Sziasztok!
  Ez döbbenet!!!!!!Régebben néztem ezt a sorozatot.Elképesztő,hogy tudnak emberek így élni.Ott már nagy káosz lehet a fejben is.Egy nő,hogy lehet ennyire trehány és igénytelen.Szerintem a lelki probléma nem lehet kifogás.Főleg olyannál nem akinek még családja is van ráadásul gyerekek.Ez csak lustaság utána meg már megszokja.

 15. Agyerekre sincs nemhogy aházra nincs idö,ezek a takarito nö!!személyek peddig hát .máshogy is lehet segiteni ök el mennek ha tudnak dolgozni ha van hol akkor mehetnek takaritani minden másnap.Enyi pénzér mindenki megtenné egyszer.

 16. Sziasztok!

  Ha nincs rend a fejedben, akkor nincs rend körülötted sem.
  De ez megdöbbentő, én még ilyet nem láttam.

 17. Szent Isten, elképzelni sem tudom, hogy valaha tudnék így élni! Szerintem ez vagy a gyermekkorra vezethető vissza, nem volt megfelelő minta, nem tanították meg hogyan kell normális környezetett teremteni maguk körül, vagy az is lehet hogy valami pszichés betegség. Ilyen pl. a kényszeres gyűjtőgetés is egy idő után képtelen rendet tartani a káoszban az ilyen embereknek segítségre van szükségük, hogy meggyógyulhassanak nem tehetnek róla.

 18. Telyes a zürzavar. Szemétdomb.Müködik itt valami? Olyan, mint egy csatatér.

 19. Irgalmas Ég!!! Szerintem az igénytelenség mellett a háttér is lehet az oka, úgy értem a szülői neveltetés és a nemtörődömség. A borzalmas dolog ebben csak az, hogy a gyerekek is ezt viszik tovább! Mennyi betegségük lehet?! Ezek nem allergiásak semmire?

 20. Szerintem mindenki azt a példát követi amit otthon lát, amibe felnő.
  Számára ez a természetes, ezt látja, nem is tud mást elképzelni. Láttátok azt a megdöbbent csodálkozó és ugyan akkor boldog arcokat amikor a tiszta lakást végig járták?Hát iígy is lehet ? Csak az a furcsa hogy két ember így egymásra talált, és kódolták ezt az életformát ami a gyerekeiknek is természetes volt mivel eddig csak zürzavart, rendetlenséget és koszt láttak maguk körül. Tanitsunk, hogy mások is tanulhassanak.

 21. Háááát! Megnéztem a videókat! Borzalmas! Hogyan lehet így élni? Ráadásul ott van a két gyerek is. El nem tudnám képzelni, hogy ilyen környezetben éljek.
  Szerintem ez a lustaság, és nem törődömség magasfoka! Mennyi baktérium lehetett a lakásban. Kiváncsi lennék, milyen gyakran volt beteg a család!

 22. Ez borzaszto!!Valaki ilyen igenytelen legyen ha masert nem akkor a ket Gyermekert rendet es tisztasagot tarthatott volna!!

 23. Bátrak ezek a kedves hölgyek , hogy puszta kézzel nyúlkálnak mindenféle helyekre! Nekem nem kell a tv-t bekapcsolni , hogy ilyet lássak . Egy fokkal lájt-osabban , de a Keresztanyámnál (aki az Anyám nővére) is hasonló a helyzet.Főleg mióta egyedül él.Két férjét eltemette,a fiai lényegében nem állnak szóba vele.Én nagyon szeretem ,sokkal jobban ,mint a saját Anyámat.Rendkivül kellemes társaság,olyanokat lehetett röhögni vele ,hogy a könnyünk folyt,de manapság csak folyton sír.Én próbálnék rajta segíteni,de nem hagyja magát.Így annyit tehetek,hogy gyakran meglátogatom,(olyankor nem kérek semmit enni-inni nála)meghallgatom a bánatát.Az utóbbi időben bizarr nyavaják kínozzák hol jobban,hol kevésbé.A lényeg,hogy nincs a toppon sem magánéletileg sem egészségileg.Az,hogy valaki ezt a példát hozza otthonról vitatkoznék,mert a Nagyanyámnál is ilyen undormány szutyok volt,de az Anyám meg maga a pedantéria.A családban egy nagynéném a másik pedantéria(még Anyámnál is nagyobb),Ő meg a lányához jár minden nap kialmozni,mert ha csak egyszer félrepillantana,megenné őket a kosz.Pedig hát Ő nevelte fel ezt a lányt.

 24. Szerintem ez katasztrófa,nincs motiváló erő igénytelen lusta.Pszichés zavar.

 25. Szerintem egyértelműen lelki betegség az oka – kinél milyen fokú a depresszió, olyan mértékű a kupi.

 26. Megnézném fél év múlva a lakásukat, szerintem ugyan olyan mocskos lesz minden. Hogy lehet valaki ilyen igénytelen, ha már magáért nem takarít, legalább takarítson a gyerekeiért.
  És még a széles nyilvánosság elé is tárják, hogy mennyire undorító környezetet teremtettek maguknak. Én elsüllyednék a szégyentől…

  Gondolom a szülők otthon sem láttak mást az ő szüleiktől, és nincs példa szemük előtt, hogy másképp is lehetne élni.
  Vajon a gyerekek hány kis barátjukat hívták már át játszani? Gondolom egyet sem…

 27. Szerintem súlyos pszichés zavar! Egyet értek Jolival. Ilyen esetekben nem elég kitakarítani, kezeltetni kellene őket: Ha rendbe lesz a fejük/lelkük, rendbe lesz a házuk is. Csakhogy ebben az a vicc, amíg ők nem akarják a változást, SENKI nem fog tudni segíteni rajtuk!

 28. Én is néztem még pár honapja a gyüjtögetőket az egy amerikai sorozat azokba is ilyenek voltak en nem ertem szerintem az ilyen emberek nem tisztelik saját magukat a lustaság fájna orditanának es rettentő igénytelenek de sajnos ezek az emberek mar ilyen környezetbe nöttek fel es ugy viselkednek mint ha egy tiszta rendezett lakást ebben a században találták volna fel felháboritó én bitos nem használnám ezta lakást hiába lett kitakaritva és ahogy nyulkáltak azok is szabad kézzel a mocsokba hát fuuujjj es szegény gyerekek is ebbe éltek hát itt kezdödnek a problemak ha egy szülő nem tanítja meg hogy mi a nomális akkor felnötként ugyan evvel a problémával fognak szembesülni senkitöl nem látjak a példat sajnos

 29. Jó hogy fel raktad 🙂 Régebben néztem ezt a sorozatot, és annyi haszna mindig volt, hogy utána nagyobb kedvvel takarítottam otthon 🙂 Egyébként megdöbbentő hogy emberek milyen körülmények között képesek élni, és ez marhára független az anyagi helyzettől, mert szappan és víz általában mindenhol van. Ez az egész hozzáállás kérdése. Hol csúsznak meg? Jó kérdés, szerintem két fő dolog kell hozzá, az egyik a lustaság, a másik pedig az igénytelenség, ha ez a kettő előjön az emberből, akkor egyenesen ilyen következménye lehet. Amikor elérik a holtpontot, onnan már nincs visszaút, nem tud már belekezdeni sem a takarításba.

 30. Nálunk is ment ilyen sorozat Gombos Edina és Joshi Bharat felesége mentek el a lakásokba aztán takarítottak.

 31. Sziasztok!

  Nálunk is készült egy ilyen sorozat Nagytakarítás néven, Gombos Edina és Szabó Csilla takarítottak benne.
  Mindig volt az ott élőknek valami kifogásuk, hogy miért élnek akkora fertőben.

 32. Szerintem az ilyen embereknek biztos nem elég, hogy kitakarítanak náluk. A fejükben,a lelkükben kellene rendet tenni, akkor maguktól is rendet tartanának.

 33. Azzal csúszik meg, hogy nem szereti magát. Aki rendben van magával és nem „önbüntet”, az megtiszteli saját magát azzal, hogy nem ilyen körülményt teremt magának.

 34. Hat ha ilyen környezetbe kene eljek belehalnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően az oldal használ "sütiket" (cookie). Kérlek engedélyezd, vagy zárd be az oldalt. További információk

A "sütek" (cookie) teljesen veszélytelen kis fájlok, amit azért helyez el a webhely a gépeden, hogy eredményesebben tudd a böngésződet használni. A sütik használatát le tudod tiltani a böngészőben. ha ezt nem teszed, vagy az "Engedélyezem" gombra kattintasz, azzal megengeded a sütik használatát. Az adatkezelés tájékoztatót, az alábbi linken találod: https://www.fengshuis.hu/wp-content/uploads/2016/07/Adatkezelési-tájékoztató.pdf

Bezárom