A Feng Shui alapproblémája

Mit is gondolnak róla sokan? Mi él a köztudatban a Feng Shuiról?

Lakberendezés, kínai folklór. Újabb merénylet a férfiak ellen, hogy hajtsák már le végre a WC deszkát. Unatkozó háziasszonyok buta időtöltése. Egy újabb népbutító kitaláció. Nevetséges hókusz-pókusz – csak néhány gondolat, ami hirtelen eszembe jutott, amit a praxisom alatt már nem is egyszer hallottam.

Buddha szobrot csak akkor alkalmazz, ha a hitrendszereddel is megegyezik. A Feng Shui kedvéért NE!

Vajon igazak ezek a kijelentések? Vajon valósak ezek a megállapítások a Feng Shuival kapcsolatban?

Van a Feng Shuinak az az alkalmazási szisztémája, amikor a tapasztalatok maximálisan alátámasztják a fenti kinyilatkoztatásokat, sőt, alapos és mélyreható igazságnak is érezheti a fenti véleményeket egy zöldfülű amatőr.

Mi ennek az oka?

Talán te is gondoltál már arra, hogy vásárolsz egy háromlábú békát, egy kövér, nevető Buddhát, valami kínai pénzérmét, és kész! Ha az ismereted egy kicsit már szofisztikáltabb akkor magától értetődő a felálló ormányú elefánt is, hiszen e nélkül nem Feng Shui a Feng Shui. Már csak hátra kell dőlnöd, hiszen minden adott a boldog párkapcsolathoz, a krőzusi gazdagsághoz. Viszlát nyomorúság, viszlát szükség!

Aztán felébredsz. Kopogtat a probléma, jön a konfliktus, nyoma sincs a pénznek, mindezek tetejébe sikerült valami idiótád kifognod a múltkori bulin. A következtetés evidens: a Feng Shui egy baromság! Meg kell mondjam, ebben a formában valóban az.

A Feng Shui akkor baromság, ha zöldfülűként, tudás és ismeret nélkül alkalmazod. 🙂

Nem régiben ért véget az Online Feng Shui tanfolyamom. A kurzus 10 hete alatt 145 bátor versenyző tett sikerrel kísérletet arra, hogy megértse, megfejtse a Feng Shui működésének titkát. Szép számmal érkeztek a képzésre szkeptikusok, csalódottak, próbálkozók, kiábrándultak és fanyalgók. A 37 lecke becsületes áttanulmányozása során mindannyian, kivétel nélkül, rengeteg „AHA” élményen át jutottak arra a mélyenszántó felismerésre, hogy a Feng Shui tanulható, logikus, szakértelmet igénylő tudomány. Nem a Feng Shui baromság, hanem a tudás és ismeret nélküli alkalmazása.

Az én boldogságom most határtalan. Gyakorlatilag már 145-tel többen vagyunk, akik megtanulták hogyan fordíthatják a Feng Shuit a saját hasznukra. Hogyan aknázhatják ki a lakásuk adta lehetőségeket maximálisan a céljaik elérésének érdekében. Hogyan hárítsák el azokat a veszélyeket, amik az alaprajzból leolvashatók.

Amit teljes bizonyossággal állíthatok, és nagy tanulságvolt a számomra is, hogy a Feng Shui legnagyobb kihívása a lakás, üzlet, iroda alaprajzának kiértékelése.  Megtanulható, de odafigyelést, és a szabályok ismeretét igényli.

Amikor még én is a könyveket tanulmányozva ismertem a Feng Shuit, azt gondoltam, hogy én vagyok ilyen béna, hogy a lakásom alaprajzának életterületekre való felosztása, a hiányok és többletek megállapítása túlnő rajtam. Nem!

Ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, amíg maradéktalanul nem vagy birtokában ennek a tudásnak, ne akard egyedül megcsinálni. Vagy tanuld ki a szakmát ez ügyben, vagy bízd szakértőre az alaprajzod zónákra való felosztását. Ezen áll vagy bukik, hogy Te milyen következtetést vonsz/vontál le Feng Shuiról. Ne kockáztass feleslegesen!

A Feng Shui tudatos alkalmazása képes beindítani a szerencsés szériádat!

Nem elegendő egy ilyen, vagy ehhez hasonló leírás:

„Kedves Andrea! Építkezni szeretnék és a telek bejárata DK irányú. A lakásba ÉNY i irányból fogok bejutni. 6×7 épületről van szó, fürdőszoba ÉNy-DNy i sarokban lesz, konyha Ék-ÉNy sarokban, hálószoba ÉK-DK,
nappali DNy- DK i sarokban illetve irányban helyezkedik el. Kazánház Ék-DK falsíkon van. Vizes blokkokat ÉNy területre tudtam elhelyezni, míg a tűzhelyet ÉK-DK falsíkra DK i szögelésbe. A WC, mint legfontosabb szükséges rosszat ÉNy -DNy sarokba a szennyvíz kifolyót kifejezetten Ny irányba. Én Keleti típus vagyok. Kérdésem Ön szerint mi az, amit korrigálni kellene ahhoz, hogy egy kellemes, sikeres otthonom legyen.”

Fok pontos északi irány, méretarányos, kicsinyített, precíz alaprajz!  E nélkül marad a „baromság” kategória. Ne járj így!

Te mostanság melyik tábort erősíted?

Tetszett amit olvastál? Kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂 Keress a többi közösségi médiában is, itt is találsz értékes tartalmakat:

Ez is tetszeni fog

Az oldalt szerkeszti: Skultéty Andrea

23 Comments

 1. Szia Andi!!

  Van egy kis többletterület ( 2 x 2 m) verenda toldva a házhoz,
  Ez D részre esik ( íránytű szerint meghatározva)
  Volt egy ablak ezen a részen ,de az előző tulaj befalazta,tulajdonképpen most egy. vak ablak ,ami kövel van kirakva.
  Szeretném ezt a vak ablakot kihasználni, mit javasolsz,mit tegyek bele, hogy egy kicsit otthonos legyen ez a kis verenda??
  Virágokra gondoltam,az jó lenne ide, mivel többlet terület?
  Vagy üveg poharak ,fa polcot tennék bele?,
  Mivel többletterület,így úgy halottam ,ezt nem erősiteni kell hanem gyengíteni,igaz ez??
  És ha igen mivel tudnám gyengíteni ezt a területet
  ?Ugye nagyon kicsi nem tudom mit tegyek bele ( asztal 4 székkel??)
  Nagyon köszönöm válaszodat!
  Szia
  Eszter

 2. Kedves Andrea!
  A tanfolyam számomra egy fantasztikus utazás volt.Ahhoz tudnám hasonlítani , mint mikor először vettük fel a moziban a 3D-szemüveget.Igaz , hogy még egy kicsit homályos , egy kicsit még „húzza” a szemem , de folyamatosan tisztul a kép.Mindenkit csak biztatni tudok , hogy jelentkezzenek bátran.Akár hány éves az ember , alapjaiban változtatja meg a környezetéről alkotott szemléletét.

 3. Kedves Dóra!

  A várható következmény ugyanaz.

  Szép napot!

  Andi

 4. Kedves Andi!Köszönöm válaszod!!:-)És ha csak a tetőtérben csinálnék tértisztítást??

 5. Kedves Dóra!

  Mivel van közvetlen átjárás a két lakás között, ezért ez egy energetikai egységnek minősül. Ez azért probléma, mert mindkettőtöknek hiányzik a fél élettere.

  Az egyik terület tértisztítása azt eredményezi, hogy a két család elkülönül egymástól, konfliktus helyzetek, viták generálódása által.

  Szép napot!

  Andi

 6. Kedves Andi!És akkor mi a teendő ha van egy családi ház és két család él benn,el van választva egy fallal belül de van egy ajtó amin egymáshoz át lehet menni.Ahol én szeretném alkalmazni a feng shui-t az igazából egy tetőtér de a bejárati ajtó lenn van a földszinten egy kis előszobával.Ráadásul a másik lakó wc-je is a mi részünkön van a lépcső alatt.Spájz pedig közös az is lenn van,minden más fenn a tetőtérben.Külön külön kell alkalmaznom a tértisztítást vagy egybe kell néznem az egészet?Várom válaszát!Üdv:Dóra

 7. Kedves Judit!

  Itt tudsz tájékozódni a tanfolyamon való részvétel feltételeiről.
  Erdély nem akadály, többen vettek részt külhonból is tanfolyamon, sőt, voltak többen a tengeren túlról is, ezért jó ez az online világ, nincs távolság.
  A linkre kattintva olvashatod az infókat: https://www.fengshuis.hu/gazdagodj/

  Szép napot!

  Andi

 8. Kedves Andi.
  Egy online-os tanfolyamon en is reszt vennek,tobbre nem telik,mivel en Erdelyben elek,pontosabban Nagyszalontan,es a munkam meg az idom nem engedi meg,hogy hianyozzak.Szeretnem tudni,van e remeny egy online-os tanfolyamra?Nagyon szeretnem elsajatitani a Feng Shui tudomanyat,sajat magam reszere.
  Udv.Judit

 9. A Feng Shui nem buta időtöltés, merénylet a férfiak ellen. Nevetséges az, hogy valaki ennyire szűk látókörű. A kínaiak már ötezer éve felismerték, hogy a jó környezetbe épített ház lakói elégedettek, mert a kifogástalan hely a boldogság és a bőség áradásához vezet. Nos, ha a környezet nem ilyen, akkor segít a Feng Shui orvosolni a hiányokat, többleteket, mint ahogy az orvos is gyógyítja a beteg testrészt. Valamennyien boldog, sikeres életre vágyunk, ezért ez a tanfolyam nagyon nagy segítség e cél elérésében. Bizony ez egy olyan tudomány, amely utat mutat, segít azoknak akik harmóniára törekednek az élet bármely területén. A feng shui szerint a rendetlenséget kerülni kell, amennyire csak lehet. Rengeteg tárgyat gyűjtünk össze mindannyian, amire egyáltalán nincs szükségünk. A feng shui jelen van az életünkben akár elismerjük, akár nem, ha nevetünk rajta, ha hisszük, ha nem. Attól, hogy valamiben nem hisz az ember, az még létezik.Ezt vallottam tanfolyam előtt is, meg most is.
  Számomra nagyon érdekes és hasznos volt a nyári tanfolyam.Egyetemi végzettséggel rendelkezem, számomra természetes, ha valaki javítani akar sorsán, és mindent megtesz azért, hogy azt jobbá tegye. A feng sui egy, a sok lehetőség közül. Melegen ajánlom mindenkinek, mert szórakoztató, hasznos és hatékony módszer, ha követjük Andrea útmutatásait. Nem hókuszpók, nem varázslat. Évezredek óta tudjuk, hogy a színek erősen hatnak ránk.A színek jó és rossz hatása egyaránt ismeretes. Nem mindegy milyen színeket használunk a lakásunkban, ruhatárunkat milyen színekkel gazdagítjuk.Itt a lehetőség mindenki számára, hogy gyarapítsa tudását, mert ugye mint tudjuk, a tudás hatalom. Ezzel a tudással szebbé tehetjük életünket, gazdagabbá válhatunk minden téren.Itt a lehetőség, nem fogja senki megbánni, mint ahogy én is boldog vagyok, hogy részt vettem ezen a tanfolyamon. Azt gondolom, hogy a feng sui a ,,boldogság művészete,,.Ezen a tanfolyamon lépésről lépésre haladva, lassan mindenki rájön, hogy ez így van. Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem rajta.
  Rózsika

  Кликните овде да бист

 10. Kedves Andrea,Szerintem a feng shui a harmóniáról szól.Ugyanis mindennek megvan a maga helye.legyen az bútor vagy egy cserép virág.Ha rosszul választunk p.l. elhervad a virág,mert nem kap napfényt s.t.b.Káosz uralkodna körülöttünk és ez rossz hatással lenne életünkre.Tehát a hálószobában a pihenéshez, a konyhában az étkezéssel összefüggő dolgok legyenek.s.t.b.Természetesen a „rend a lelke mindennek” és a tisztaság nagyon fontos ,hogy jól érezzük magunkat.Vannak szabályok amiket be kell tartanunk,így van ez az életünk legtöbb területén .Ha ezeket betartjuk ,életünk harmonikus lehet.Már pedig ha jól érezzük magunkat,boldogok is lehetünk.Szép napot!Gabi.

 11. Kedves Erzsébet!

  A következő Online tanfolyam 2012. november 5-én indul. Hamarosan elkezdődik a jelentkezés, kérlek látogass vissza néhány nap múlva! 🙂

  Szép napot!

  Andi

 12. Kedves Kocsis Ibolya!

  Ha beteg ember él egy lakásban, akkor a tértisztítást csak akkor szabad elvégezni, ha Ő nincs otthon. Lomtalanítani, takarítani lehet, és kell is, de a tértisztítást csak úgy, ha nincs a lakásban.

  A másik kérdésedre egy bejegyzéssel fogok válaszolni, itt kicsi a hely, hogy kifejtsem ezzel kapcsolatos nézeteimet. Köszönöm az ötletet, hétfőn olvashatod is. 🙂

  Szép napot!

  Andi

 13. Kedves Andrea !
  Köszönöm, Köszönöm, Köszönöm !!! Régóta érdeklődtem a Feng Shui iránt, vettem könyveket, kütyüket, olvastam Feng Shui blogokat cikkeket, kevés volt. Az életem egyre nagyobb romhalmaz lett. No, persze nem csak kifejezetten a Feng Shui nem tudása miatt. 🙁 Andi hírlevele kapcsán lehetőségem lett a tanfolyamán részt venni. Lomtalanításom, tértisztításom, a lakás feltérképezése folyamán belső tisztuláson is átmentem. Érteni vélem a miérteket. Még nem tudom, csak vélem. Sokat segítettél Andi, az elfogadásoddal, a laza megjegyzéseiddel: „semmi nem kötelező, csak annyi, amennyit érzésed szerint kell” itt konkrétan a kidobandó kütyükre válaszolt, mit dobjak ki, valamint a tanfolyami haladásommal, lemaradásommal kapcsolatban is nagyon elfogadó volt. a saját tempómban haladhattam, nem marasztalt el, nem keltett lelkiismeret furdalást. S a lakás felmérésénél egy érdekes dologra is rájöttem, egyik életterületem túlműködik : ezen a nyáron teljesen váratlanul, tervezetlenül 6 hétig utazhattam 3 külföldi országban teljesen ingyen ( munka kapcsán és ajándékként). Hasonlóan több életterületet is meg kell javítanom Andi tanácsai alapján. 🙂 Mindenkinek jó szívvel ajánlom Andi tanfolyamát, s a végén a szakmaszerzési lehetőséget, a szakértői vizsga letételét is. Sok sikert kívánok mindenkinek, aki belevág, Andinak meg erőt, kitartást a Feng Shui terjesztéséhez.
  Üdvözlettel :Kati

 14. Kedves Andrea! Freemail üzenetemet böngészve olvastam az üzenetedet és rákattintva belemélyedtem a kérdésedbe illetve a vélemény vadászatodba. Meglepődve és sértődve olvastam a megjegyzésedet a Neked írt levelemről ” baromság kategória” . Amennyiben a hozzá nemértő emberek kéréssel, kérdésekkel fordulnak az „Intelligens” mindent tudó szakemberhez és így minősíti a leveleket vajon hányan fognak zavarni a tudatlanságukkal. Egy biztos én többet nem .
  Marcsi.

 15. Kedves mindenki!
  Én is végig rágtam magam a tanfolyamon.
  A saját dolgaimat el is kezdtem rendezni. Folyamatban vagyok. Fontos a szakértő segítség, de saját tudásunk nélkül az sem elegendő , magunkat is képezni kell ezirányba, így lehet eredményt elérni. Majd. Akit érdekel a feng shui, annak a tanfolyam javasolt, hasznos. DE! ha szakértőt hívtok, alaposan nézzetek utána a referenciáinak. Az lenne a legjobb ha ismerős ajánlaná, hogy nálam járt és nekem bejött.
  Mindenkinek sok sikert
  mariann

 16. Kedves Andi!

  Magam is azon szerencsések közé tartozom, aki a tanítványodnak mondhatja magát. Szívből köszönm a lehetőséget!
  Így, utólag szeretném megosztani, hogy miért is kerültem én a tanfolyamra.
  Régóta próbálkozom már a Feng Shui tudományával megbírkózni, vettem egy csomó könyvet, próbáltam azokból a térrendezést megtanulni. Lehetetlen.
  Aztán felkerestem egy „szakértőt” -tény, papírja volt róla-, és megkértem segítsen az új lakásommal kapcsolatban. El is jött, felmérte, beszélgettünk, majd egy hét múlva felkeresett, hozott mindenféle elemzést, rajzokat, és én teljesen elájultam ettől, vakon bíztam benne. Segített a berendezésben, és természetesen rengeteg kütyüt vetetett meg velem, amiről azóta már tudom, hogy kukába való. 🙂
  Szóval kész lett a lakás, és pár hónap múlva jöttek a jelzések is. Valami nem működik gondoltam, mert nem az történik, amit vártam. Felhívtam a hölgyet, el is jött, egy két hibát a szememre hányt, hogy nem jó helyre raktam dolgokat, átpakolászott, aztán mondta, hogy mostmár tuti a lakás. Újabb hónapok teltek el, újabb jelzések jöttek: vállalkozó voltam, egyre kevesebb lett a munka, jövedelmem már nem is volt, ebből egyenes következményként el kezdett a hitelem is inogni, és mára ott tartok, hogy be is dőlt, ahogy illik. Igaz, most legalább már munkám van, de ez nem a szakértő hölgy érdeme. 🙂
  Ebben a helyzetben találtam rá a tanfolyamodra egy hírlevélen keresztül.
  Hogy miért írtam ezt le?
  Azért, hogy az én káromból mások tanulhassanak. Nem mindenki az, aminek mondja magát. A tanfolyam vége felé, amikor arról írtál, hogy mi van, ha a középpontban van a lépcső döbbentem rá, hogy a sokat emlegetett hölgynek egyetlen mondatot kellett volna csak mondania: Költözz el!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sajnos kicsit későn, de valami megérzés folytán a költözés meg is valósult, most albérletben lakom, és hiszem, hogy a tanfolyamon tanultakat alkalmazva hamarosan pozitív változásoknak örülhetek, mert a Feng Shui működik, csak megfelelő tudás kell hozzá. A tudást pedig megfelelő szakembertől kell megtanulni. Mindenkinek tiszta szívből ajánlom Andi tanfolyamát! Én már felhuztam a horgonyt! 🙂

 17. Kedves Andi! Nagyon örülök, hogy volt szerencsém tőled tanulni a feng shui fortélyait. Az elmúlt 10 évben sokat foglalkoztam spirituális dolgokkal, sőt végeztem el máshol is feng shui tanfolyamot,de nem voltam maradéktalanul elégedett. Számomra a feng shui sosem kínai vackok és „eszközök” felhalmozását jelenti, hanem az életterünk és a saját energiáink tisztítását elsősorban. Sokáig a bágua iskolát tanultam és ismertem és nem értettem, hogy miért nem működik hosszú távon. Erre is te adtál választ. Sokat tanulhattam tőled, így remélem a jövőben mások segítségére lehetek én is. Mindenkinek tiszta szívből ajánlom!

 18. Úgy gondolom, a legfontosabb a befelé figyelés, a gondolkodás és a döntés. Ha a tárgyakra bízzuk a megoldást, aligha érünk célt. A feladatot senki nem tudja helyettünk megoldani. A külső harmóniával mindig közelebb lépünk a belső rendhez. A külső rend a TÜKÖR. Ez közel sem mindig azonos a háziasszonyok által átgondolt renddel.Ezt csak lépésről lépésre tudom kialakítani, időt adva az átgondolásra. Én köszönöm a hasznos leckéket, azóta is formálom az otthonomat.

 19. Szia Andi!
  Szeretném megkérdezni, hogy Online Feng Shui tanfolyamot mikor fogsz megint inditani?
  Köszönettel: Szovák Erzsébet

 20. Kedves Andi!
  Végtelenül hálás vagyok,hogy tőled tanulhattam,tanulhatok Feng Shuit. Őszintén szólva ez nem az első ilyen tanfolyam amin részt veszek,de a fejemet a falba tudnám verni azért mert olyan hatalmas különbség van képzés és képzés között,hogy egyszerűen fáj hogy csak most jutottam el hozzzád! Életemben voltam már olyan helyzetben,hogy „szakértők”-nek hitt emberek véleményét kikértem,hogyan hozzam rendbe a párkapcsolatomat,anyagi helyzetemet stb. Mindjárt tele is raktam a lakást mindenféle kínai szimbólumokkal,amelyekről azt sem tudtam azelőtt hogy léteznek és amelyek a világon semmit nem jelentenek nekem. A fejem fölé a hálószobában metszett kristályt lógattam, a hálószobám asztalára egy soha nem látott kínai írásos papírt tettem,amire valahányszor ránéztem,csak bizonytalanabb lettem mind a hatásosságában,mind abban,hogy akarom e egyáltalán ezt az egészet. Arra az elhatározásra jutottam hát,hogy az a legjárhatóbb út,ha megismerem és elsajátítom ezt az egész rendszert. CSak így hozhatom rendbe az életemet,csak így lehetek sikeres. Hiába a tanácsadók által berendezett lakások,ha nem értem az egész miértjét! Mindenkinek csak azt tudom ajánlani,hogy iratkozzon be erre a képzésre,mert bárki által könnyen megérthető stílusban kapja meg a tudásanyagot és rengeteg felmerülő kérdésére kap választ itt! Van kitől kérdezni és higgyétek el,nem mindegy hogy kitől tanulunk! Én rengeteg pénzt kidobtam már jósra,aki állítólag a Feng Shuit is alkamazza,de rájöttem,hogy a tanácsai csak egy könyvből kimásolt szövegek voltak,és valójában fogalma sincsen erről a rendszerről. Tisztelet a kivételnek,de inkább az önfejlesztés ezen formáját válasszátok és tanuljátok meg! Hihetetlenül sokat számít ha át is látjuk a rendszert és nem csak megyünk vakon más után. Még nem tökéletes a tudásom,de már most érzem a Feng Shui hatását az életemben!
  Köszönöm Andi, mindig hálás leszek Neked! Ez egészen biztos!
  Szívből kívánom,hogy érintsenek meg nagyon sok embert a szavaid és tanuljanak Tőled!
  Üdvözlettel:
  Tenke Zsanett

 21. Kedves Andrea!
  Azt olvastam, hogy a repülő csillag iskola szerint a lakásunkat évente és havonta más energiák érik. Ezek alapján, ha még tudjuk is a lakásunk iránytű szerinti pontos tájolását és életterületekre való felosztását, a repülő csillagok szerint bizonyos életterületeken, kedvezőtlen energiák vannak, ami elég rémisztő tud lenni, ha arra gondolunk, hogy még ezekkel is meg kell birkózni (főleg, ha olyan fontos helyiséget érint,ahol pl. a karrier vagy gazdagság területe van), nem csak az alaprajzból és a helyiségek elhelyezéséből, stb..problémákkal. Szeretném megkérdezni, hogy neked mi a véleményed erről?
  Arra a kérdésre is szeretnék választ kapni, hogy tértisztítást hogyan kell végezni egy olyan lakásban, ahol beteg ember is él?

 22. A tanfolyamon az egyik legnagyobb felismerés a lomtalanítás-takarítás-tértisztítás hármas volt nekem. Minden más csak ezután jöhet. A legnagyobb baj szerintem az lehet, hogy az emberek (mivel hiányosak az ismereteik) mindenféle aktivizátort alkalmaznak, mondván, hogy valamilyen problémájukra jó hatással lesz. A gond ott kezdődik, hogy ezzel jórészt a meglévő rossz helyzetet erősítik, így rögtön ráfogják, hogy ez butaság, pedig csak nem a megfelelő módon használják. Ha nincs igazam, kérlek helyesbíts Andi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően az oldal használ "sütiket" (cookie). Kérlek engedélyezd, vagy zárd be az oldalt. További információk

A "sütek" (cookie) teljesen veszélytelen kis fájlok, amit azért helyez el a webhely a gépeden, hogy eredményesebben tudd a böngésződet használni. A sütik használatát le tudod tiltani a böngészőben. ha ezt nem teszed, vagy az "Engedélyezem" gombra kattintasz, azzal megengeded a sütik használatát. Az adatkezelés tájékoztatót, az alábbi linken találod: https://www.fengshuis.hu/wp-content/uploads/2016/07/Adatkezelési-tájékoztató.pdf

Bezárom