Itt kérdezz!

Nagy örömömre szolgál, hogy elérkezett az az idő, amikor a kérdések mennyisége indokolttá teszi egy fórum oldal elindítását.

Ez az oldal lesz hivatva arra, hogy a Feng Shuival kapcsolatos bármely kérdésedet itt feltehesd. Nem csak azokat,  amik aktuálisan eszedbe jutnak egy-egy bejegyzésemet olvasva, hanem bármit kérdezhetsz a Feng Shuival kapcsolatba.

Az a jó hírem, hogy a kérdések száma nincs limitálva, bármennyit, bármikor kérdezhetsz, válaszolok rá.

Kérdezz bátran! Nincs rossz (buta) kérdés!  … csak a fel nem tett kérdés rossz (buta) kérdés! 🙂 😉

 

1 473 Comments

 1. Kedves Lilla!
  Nem tudok így pontos választ adni sajnos. Érzek egy kis ellentmondást. Ugyanis, ha egy családi háznál van garázs, és a garázsból van közvetlen átjárás a lakásba, akkor legtöbbször a garázsbejárat a ház főbejárata.
  Mivel nem látom a kérdéses tükröt, hogy az hogyan helyezkedik el a garázsbejáróhoz képest, illetve nem tudom 100%-ban, hogy ténylegesen a garázs e a lakás főbejárata, így nem tudok precíz választ adni.
  Ha szeretnéd ezt a kérdést tisztázni, akkor javaslok egy konzultációs alkalom igénybevételét: https://skultetyandrea.com/konzultacio/

  Üdvözlettel: Skultéty Andrea

 2. Kedves Andrea!
  Tükör elhelyezésében szeretnék segítséget kérni.
  A garázsból a lakásba vezető ajtóval szemben szabad tükröt elhelyezni?
  (nem ez a főbejárat, van bejárati ajtó)
  Köszönöm szépen!
  Lilla

 3. Kedves Adrienn!
  Miből jutottál arra a következtetésre, hogy ez a tűzhely elhelyezés szerencsétlen. Az én olvasatomban nincs olyan helyzet a Feng Shuiban, ami ezt mondatná velem. Vannak kedvezőtlen adottságok. Olyan is van, amit nagyon nehéz orvosolni, de minden otthon alkalmas arra, hogy úgy módosítsunk a kialakításon, hogy az ott élők életminősége javuljon.
  Éppen ezért az a megoldás sem jó, amit a déli sarok orvoslására írtál. Ami hiányzik, az sajnos hiányzik, azt egy tükörrel nem tudjuk odavarázsolni. Más módon kell javítani a helyzete.
  A más módról kétféleképpen szerezhetsz információt. Az egyik a személye tanácsadás, a másik, ha magad sajátítod el a feng shui csínját-bínját.
  És ezt nem azért írom, mert irigy vagyok és nem akarlak informálni, hanem azért, mert erre ez a felület alkalmatlan. Nem látom a lakásod alaprajzát. Nem látom, hogy milyen módszer szerint értékelted ki azt. Nem látom a helyiségek elhelyezkedését, nem tudom a születési dátumodat, nem ismerem a GUA számodat, és még sorolhatnám, hogy mi minden információra van szükségem ahhoz, hogy korrekt, használható megoldást adjak a számodra.
  Bízom benne, hogy a felkínált lehetőségek közül választasz, és hamarosan találkozunk. A linkek, ahol további infót találsz: https://skultetyandrea.com/

 4. Kedves Andrea,
  Új lakást vásárolok. Sajnos a tűzhely ÉNy-i irányban van, nem tudom máshová elhelyezni, esetleg NY felé. Hogyan tudnám ellensúlyozni a szerencsétlen elhelyezés káros hatásait?
  A másik, hogy a lakás nem szabályos négyszög, hiányzik a déli sarok. Ezt tükörrel lehet pótolni?
  Köszönöm

 5. Kedves Timi!

  Látatlanban egyetlen tanácsot tudok adni.
  Mégpedig azt, hogy a tűzhelyre/sütőre ne lehessen a főbejáratból rálátni.
  Valalmint a 3×3-as felosztású alaprajz kiértékelés a beköltözéstől számítva max 2 évig alkalmazható. Ezt követően Iránytű-módszerrel értékeljük a lakás alaprajzát.
  A tűzhely/sütő elhelyezésésnek rengeteg szabálya van, amit érdemes szem előtt tartani, de ugye nem csak feng shui szempontokból, hanem ergonómiai és lakberendezési szempontok is vonatkoznak rá.
  A személyes tanácsadás mikéntjéről az alábbi linken tudsz tájékozódni: https://fengshuis.hu/tanacsadas/
  Öleléssel!
  Andi

 6. Kedves Laura!
  Bízom benne, hogy ez a Fa-elem a 21 év alattiaknak megfelelően lett számolva. Gyerekek esetén nem a GUA szám a személyes elem száma, hanem a Karakter szám, ami tovább bontja hónapra és napra a születési képletet.
  Nem írsz arról, hogy a gyerekszoba, az hálószoba is egyben, vagy sem.
  Nagyon nehéz így tanácsot adni, mert nem látom a szoba adottságait, méretét, nyílászárok elhelyezkedését, stb.
  DE! Ha a szobát valóban félbevágja a két zóna találkozási pontja, akkor lehet ennek mentén funkciókra osztani a szobát. Például a Karrier, emberi kapcsolatok részen lehetne a hálóhelyet kialakítani és itt kék színt használni a falon (feltéve, ha helyes a kiértékelés, és nincs itt többlet), és az ágyneműt, pizsamát zöld színben választani, napközben pedig kék/fekete ágytakarót használni.
  A másik rész pedig lehetne a tanuló sarok, kedvező irányba fordítani az íróasztalt.
  Öleléssel!
  Andi

 7. Kedves Róbert!
  Igen, lehet a fal és a mennyezet találkozási pontjához 2×2-es kis tükröket felhelyezni, mind a négy oldal felezőpontjához, egymással szemben, illetve feltétlenül javasolt a szabályos nyolcszögletű bágua tükör használata az ajtón kívülre, az ajtotokra, felülre elhelyezve.
  Valamint mellőzni minden díszítést. Gondolok itt arra, hogy ne legyen delfines WC ülőke, vagy pálmafás zuhanyfüggöny, vitorláshajó a törölközőn, gyertyák, virágok, stb.
  Öleléssel!
  Andi

 8. Kedves Anna!
  Az egészséghez kapcsolódó dolgok helye a Család, egészség zóna. Lehet, fekete, kék, és zöld dossziékat, vagy a terület anyagához tartozó dobozokat használni a tároláshoz (fa, rattan, vessző, bambusz, parafa).
  Öleléssel!
  Andi

 9. Kedves Andrea, köszönöm, hogy van lehetőség kérdezni :). A tűzhely helyével bíbelődök egy ideje, nem tudom, hogy melyik irányba nézhet, vagy nem. Egy két bejegyzésben olvastam, hogy ne nézzen a „szája” Északnyugat felé, mert gyengíti a családfőt, és az ajtó felé se nézzen. Egy másik bejegyzés azt írja ne tegyük Északnyugatra, hát frankón nem tudom mit gondoljak már. Ahol a kiállás van a konyhában, az a DK-i sarok, és akkor pont ÉNY-ra nézne, ha oda tenném. A négyszögletes báguá szerint az a szerelem házasság sarok….Hosszú a kábel :D, Kérlek írj valami hozzávetőleges infót, nagy lomtalanításban vagyunk , és a konyhát mindenképp szeretném rendbe tenni…aztán szerintem megkereslek egy tanácsadással. Üdvözlettel Timi

 10. Kedves Andrea!

  Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy hamarosan költözünk és a 7 éves lányom szobáját szeretném berendezni. Nagyjából már meg is vagyok ami a bútorokat és azok elhelyezését illeti, viszont van egy aprócska problémám, amivel nem tudok mit kezdeni. A lányom fa elemű. A szobát átlósan szeli ketté az emberi kapcsolatok, karrier és a segítőkész emberek, utazás terület. Míg ugye az első víz elemű terület, a másik fém elemű, ami rombolja a fát. Az még oké, hogy esetleg a víz elemű területet erősítem színekkel, falmatricával, de a fém elemű területtel nem tudom mit kezdjek, hogy ne rombolja a lányom fa elemét. Tudnál nekem ebben segíteni?
  Köszönöm.
  Üdvözlettel, Laura

 11. Kedves Andrea!

  Egy nagy problémáról szeretnék kérdezni,szóval több helyen olvastam,hogy ha a wc (ami a fürdőszobában található) a lakás mértani közepére esik kis részben,ezzel mit tudok kezdeni?Az átépítés sajnos nem jöhet szóba egyelőre ,van valami mód ennek a kezelésére? Előre is köszönöm a válaszod!

 12. Kedves Andrea!
  Jelenleg is fennálló betegség esetén, az orvosi leleteket melyik életterületen a legszerencsésebb tartani? Segítő emberek, utazás területen tartom szürke dossziéban, mert eddig nem mertem keleten az Egészség területen tartani, nehogy rontsak a helyzetemen. Melyik terület, és milyen színű dosszié lenne a legkedvezőbb? Csak az önszántamból szedett egészséget támogató vitaminokat, gyógyteákat, stb. tartom az Egészség területen egy rattan kosárban. Az orvosok által felírt gyógyszereket nem tudom, hogy melyik életterületen, és milyen színű/anyagú dobozban tartsam.
  Előre is nagyon köszönöm a válaszod!
  Anna

 13. Kedves Andrea!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, és van lehetőségem kérdezni. Az előző levelemet az egyik cikkedhez írtam, most vettem észre, hogy itt lehet kérdezni. Elhúzódó betegség kapcsán fordultam a feng shui felé. Az otthonomban az egészség területen, amit csak lehetett lecseréltem fa alapanyagúra, és zöld színűre, és kiraktam egy fa Wu Lou-t is. A kanapé azonban lazacrózsaszínű. Amíg nincs rá lehetőségem, hogy kicseréljem, addig egy zöld színű ágyterítő javíthat a helyzeten?
  Nagyon köszönöm a választ!
  Anita

 14. Kedves Mária!

  Ez a terület hiányt képez – ha jól értelmeztem a leírást.
  Ezért ezt a területet célszerű optikailag „beépíteni”. Nyilván a lehetőségektől függ, de például egy deszkalapot elhelyezni a hiány fölé, mintha polc lenne. Vagy egy vitorlavásznat kifeszíteni a falak közé. Ezzel némiképp lehet orvosolni ezt a problémát.

  Szép napot!

  Andi

 15. Kedves Andrea!

  Most ismerkedem a Feng Shuival, és a lichthofokkal kapcsolatban van kérdésem, nem tudom korábban már felmerült-e.
  Téglalap alakú régi bérházi lakásunknak épp a sarkai, és nem a falai néznek az égtájak felé. A délnyugati oldal közepébe „betüremkedik”a lichthof, a déli sarok felé eső gardrób és a nyugati sarok felé eső fürdőszoba közé, így kivesz egy területet a lakásból. Ilyenkor mit lehet tenni?
  Előre is köszönettel: Mária

 16. Kedves Vali!
  Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt! Köszönöm az elismerést.
  A probléma akkor probléma, ha a fürdőben WC is található. Ha csak a fürdő van a bejárat felett, az nem akkora probléma. Orvosolni úgy lehet, ha megszüntetjük, vagy áthelyezzük a bejárat feletti a WC-t.
  A szembenálló ajtókat úgy orvosoljuk, hogy a mennyezetről lelógatunk cseppentett kristályt az átlók metszéspontjából a két ajtó között.
  Szép napot!
  Andi

 17. Kedves Andrea!

  Nagyon hasznos az oldal, gratulálok hozzá.
  Fürdőszobával kapcsolatban szeretném a tanácsod kérni, hogy mit ajánlasz, ha a egyik fürdő pont a bejárat felett helyezkedik el az emeleten és az alagsorban is, ami a lakás északi területe (nem ezek a fő fürdők). Illetve mit tegyek, ha a wc szemben van a fürdőszoba- ajtóval.

  Köszönettel:
  Vali

 18. Kedves Andrea!

  Mi egy nagyon hosszú (kb. 40m) és nagyrészt tornácos parasztházban lakunk. A tető 2 részből áll, ami a lakrészek fölött találkozik. A ház hátsó helységei lomtárak.
  Ha jól értem a könyveket, akkor nekem az egész épületet kell néznem, ami a két tető alatt van, annak ellenére, hogy a lakrész ennek csupán 60-70%-a és ha még a tornácot is leszámítom, akkor még ennyi sem.
  Még a térképet sem tudom meghatározni, mert tanácstalan vagyok abban, hogy mi tartozzon bele. Ha minden, akkor nagy bajban vagyok. Ha csak a lakrész, akkor minden helységet külön kezeljek égtájak szerint?
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Boldog Karácsonyt kívánok!

  Üdvözlettel:
  Cserépyné Éva

 19. Kedves Tünde!
  Először is gratulálok ahhoz, hogy felismerted a sémát, ez a fajta tisztánlátás kevesek kiváltsága. Gratulálok.
  Feng Shui szempontok szerint, ez az 1. Karrier, emberi kapcsolatokhoz tartozó életesemény. Ezen a zónán van valami probléma, ami jelzi ezeket a konfliktusokat.
  Másrészt pedig, itt lenne az ideje, hogy ilyen helyzetben megvalósíts egy másik tipusú hozzáállást. A menekülés helyett ideje lenne felvállalni a harcot és eligazítani a kollégákat.
  Vagy, ha van igazságtartalma annak amivel „kóstolgatnak”. Vagyis a munkád minősége kifogásolható, akkor pedig ideje szembenézni azzal, hogy ezen neked kell változtatni, és jobb munkerővé kell válnod.
  Bármelyik is legyen rád igaz, a lényeg, hogy a menekülés – jól látszik – nem megoldás.
  Szép napot!

  Andi

 20. Kedves Timike!
  Nagyon együttérezek veled és sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél. A lomtalanítást, nagytakarítást, térharmonizálást, negyedévente végezzük. 8 hónap, az már nagyon hosszú idő, ideje lenne újra megcsinálni.
  Sajnos látatlanba nem tudok korrekt tanácsot adni, mert nem láttam alaprajzot, nem ismerem a lakás berendezéseit, semmit nem tudok az ingatlanról, így ebben nem tudok segíteni.
  De bizonyára a ti környéketeken is van családsegítő központ, munkanélküli hivatal, ahol tudnak támogatni abban, hogy kilábalj a problémából.
  Ma, magyarországon olyan helyzet van, hogy aki dolgozni akar, az tud. Tisztában vagyok azzal, hogy a közmunka, vagy takarítói állás nem az, amire az embe leginkább vagyik. Van olyan élethelyzet, amikor az ember nem válogathat a lehetőségek közül, mindent is el kell vállalnia, hogy ne halljon éhen. Én azt tanácsolom, hogy ne várj a kedvező álláslehetőségre, akár az önkormányzatnál, vállalj el közmunkát, vagy bármit ami adódik.
  Szép napot!

  Andi

 21. Kedves Anna!

  A WC problematikáját az ajtó fölé felteendő szabályos 8 szögletű tükörrel orvosoljuk, illetve a 4 db 2×2-es kistükörrel, amit a wc-n belülre a fal és a mennyezet találkozási pontjánál, annak felezőjénél helyezünk fel, mind a négy egymással szemközti falra.
  Ez ebben a formában csak mentség lehet a hízásra, maximum, de ok biztosan nem. Ennek számtalan oka lehet, elsősorban egészségügyi (PM alulműködés, metabolikus szindróma, inzulinrezisztencia, alvásproblémák, kevés mozgás, stb). Persze ennek lenyomata megtalálható a lakásban, de amit te írtál, az nem oka a hízásnak. Olvasgassál Lakatos Pétertől, Bartha Ákostól, Rácz Andrástól, Kokavecz Katalintól, Szántai Zsolttól írásokat, talán nagyobb megértésed lesz a túlsúly miértjére.
  Szép napot!
  Andi

 22. Szia
  Kedves Andrea!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra,és tőled kérhetek tanácsot, Köszönöm.
  Van egy problémám, minden munkahelyen ahol vagyok, mindig „kóstolgatnak ” a régi dolgozók, és még a főnök se szól nekik,
  Aztán ,amikor kikészülök idegileg ,akkor otthagyom, és kersek más munkát( sosem szólok vissza, csak türöm a megaláztatást, a rossz emberek „kóstolgatását”.
  Már két munkahelyen megtörtént velem az utóbbi időbe.
  Szerinted mit tegyek,kérlek adjál tanácsot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően az oldal használ "sütiket" (cookie). Kérlek engedélyezd, vagy zárd be az oldalt. További információk

A "sütek" (cookie) teljesen veszélytelen kis fájlok, amit azért helyez el a webhely a gépeden, hogy eredményesebben tudd a böngésződet használni. A sütik használatát le tudod tiltani a böngészőben. ha ezt nem teszed, vagy az "Engedélyezem" gombra kattintasz, azzal megengeded a sütik használatát. Az adatkezelés tájékoztatót, az alábbi linken találod: https://www.fengshuis.hu/wp-content/uploads/2016/07/Adatkezelési-tájékoztató.pdf

Bezárom