Feng Shui – hegyes levelű növények

Szúrós, hegyes levelű növényt soha! – Hangzik a figyelmeztetés Feng Shui szakértők szájából.

Ugye te is találkoztál már ilyen Feng Shui tanáccsal? Ez az útmutatás alapvetően teljesen helytálló.

A hegyes levelű növények alapvetően olyan attitűdnek a jelei, amik pikírt, maró, éles, sértő, csípős nyelvre utalnak. Amikor a másikban csak hibát veszünk észre, kritizálunk, megsértünk másokat, abban leljük örömünket, ha a partnerünket megalázzuk, megsértjük, legtöbbször alaptalanul. Lássuk be, ezek nem mindig erényes tulajdonságok, kedves magatartások. 

DE! Bárki lehet olyan pillanatnyi élethelyzetben, amikor határozottan jó Feng Shui orvoslási eszköz például a yukka pálma, vagy egyéb más szúrós, tüskés növény. Ezek ritka pillanatok, de ideig óráig, igen erőteljes a hatásfokuk.

Képzelj el egy olyan szituációt, amikor felkelni sincs kedved, nincs erőd semmihez, enerváltnak, kiégettnek, fásultnak érzed magad. Ilyen esetben, egy nagyon rövid ideig – kizárólag ameddig tart ez az állapot -használhatsz a Család, egészség életterületen yukkát. Segít abban, hogy ebből a lelkiállapotból kikecmeregj, kiszurkál, kibökdös ebből a stádiumból.

Vagy egy másik élethelyzetben, ha például nehézséget okoz a számodra, hogy a munkádért pénzt kérj, mert gyakran kapsz olyan kritikát – ez segítőknél igen jellemző – hogy ezt a munkát neked ingyen, szolgálatból kell csinálnod, hiszen ezt a tudást te is úgy kaptad (igaz, hogy képezted magad, sok éves tapasztalatod van), miféle dolog ezért pénzt kérni. Ilyen esetben is érdemes bevetni egy yukkát a Gazdagság, siker életterületen, ami ilyen esetben határozottabbá, és tudatosabbá tesz, emlékeztetve arra, hogy a tudásodat nem a gólya hozta, és a villany és a fűtés neked sincs ingyen. 

Ha ez az élethelyzet nálad nem aktuális, és ennek ellenére tartasz otthon hegyes levelű növényeket, gondolkodj el azon, hogy

 • Mely helyzetekben harcolsz ki magadnak mindent, mindenáron?
 • Milyen esetekben vagy mások számára szinte elviselhetetlenül erőszakos?
 • Melyek azok a körülmények, amikor szétfeszít a belső feszültség, nyugtalan vagy, kerülget az idegbaj?
 • Mikor harcolsz, csak a harc kedvéért?

Ha sikerül rájönnöd, majd átértékelned és megoldanod ezeket a feladatokat, akkor egyik szúrós levelű növényt sem fogod eltűrni a környezetedben.

És, ha a növényektől megváltál, ne állj meg itt a lomtalanításban! Végezd el minden fiókra polcra, szekrényre vonatkozóan! Hogyan kell ezt szakszerűen csinálni? Megtanítom neked a “Mágikus Lomtalanítás” Online Minitréningen! Kattints ide, és olvasd el részleteket! >>>> MINITRÉNING!

 

Tetszett amit olvastál? Kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂 Keress a többi közösségi médiában is, itt is találsz értékes tartalmakat:

Az oldalt szerkeszti: Skultéty Andrea

54 Comments

 1. A gazdagság sarkomban eddig 2 szúrós növény is volt…meg is éreztem sajnos. Az erkélyre kitehetem vagy inkább váljak meg tőlük? Mert egyébként igazán szépek. Illetve milyen növényt javasolna oda, mert igen hiányzik onnan. Nagyon szépen köszönöm a választ, minden jót kívánok! 🙂

 2. Kedves Anetta!

  A zamioculast hír, hírnév, család egészség, és gazdagság siker életterületre lehet elhelyezni. Bár arról tudj, hogy a magyar neve, agglegénypálma. 🙂

  A két pálmafajta csak akkor javasolt, ha valamelyik életterület erősen bepunnyadt, és a cél a felpezsdítése, a langyos vízből való kimozdítás. Kizárólag addig, amíg ez megtörténik.

  A lila orchidea nem szerencsés választás, hiszen tűz és víz jelenik meg egy növényen belül, így a hatása is hasonló, mint mikor a tűzre vizet öntünk. 🙂

  Szép napot!

  Andi

 3. Kedves Andi!

  Azt szeretném kérdezni, hogy zamioculcas, gyompálma és areca pálma melyik életterületen kedvező? Utóbbi kettőnek vékony levele van, de nem szúrós, mint a yukka, vagy attól még ugyanaz a kategória?
  A lila és lila-fehér virágú orchidea hova való?
  Üdv. Köszönettel: Anetta

 4. Kedves Ildikó!

  A legjobb helyen a lakáson kívül lenne. 🙂

  A ló szimbólumot te is megvásárolhatod, nem kell ajándékba kapni.

  Szép napot!

  Andi

 5. Kedves Andi! Légy szíves segíts Nekem abban, hogy akkor hol lenne a legjobb helye?? Milyen növényt javasolsz párkapcsolati vonzásra, milyen területre kellene tennem? A lovacska jelképet saját magamnak is megvásárolhatom, vagy ajándékba kell kapjam!?
  Köszönöm szépen a válaszodat!
  Szép Napot!
  Üdv.

 6. kedves Ildikó!

  A flamingó virág alapvetően a 6 Segítőkész emberek, utazás életterületre való, de nem ebben a színben, hanem fehérben, vagy rózsaszínben.
  Nem párkapcsolat vonzó növény.

  Szép napot!

  Andi

 7. Kedves Andrea! Kaptam egy cserepes nagyon szép piros virágú flamingót! A hálószobában maradhat?? Milyen területre tehetem, ha párkapcsolatot szeretnék bevonzani??

 8. Nagyon szépen köszönöm!

  Önnek is kívánok szép napot!!!

 9. Kedves Andrea!

  Fehér mind2ő!

  Köszönöm szépen és Viszont kívánom

 10. Kedves Andrea!

  Van 2-gyönyörű Kálám őket hova tehetem?
  Köszönöm

 11. Kedves Andi!
  Olvastam, hogy Magdi növényekkel kapcsolatos könyvet keres. Nekem van egy könyvem, ami ezzel a területtel foglalkozik, bár nem igazán a lakáson belüli növényekkel, hanem terasszal és kerttel. Lehet, hogy azért segíthet neki. Én nagyon szeretem. Susanne Schumacher Az én Feng Shui kertem
  Üdv. Zsuzsa

 12. Kedves Andrea. Nem tudom melyik virágtól szabaduljka meg. Van Jukkám 2×2 méteres, férjem vette szülinapomra régen. Van zöldikém, húsvéti, karácsonyi kaktuszom, monszterám, krasszulám-pénz virág, fikföldi ibolyám, spatifill, reo, scidnapsus futóka, aglaonema, zamia, begónia, viaszvirág hoya bella, leander, datoéyapálma. Tudom a páémák, jukka kaktsu kidobni, de a többivel mi legyen? Kálám is van, de nem virágzik a gazdagság területen. Köszönöm szépen a választ. A jula, és leanderen kivül csak a hálószobában van helyuk, ami a házasság területe. Üdv R.

 13. Kedves Andi!

  Akkor a légtisztítóként is használható növényekre gondoltam, mondjuk konkrétan a vitorlavirágra, az aloe veráról láttam feljebb már esett szó 🙂
  Tényleg jó lenne egy növényes összefoglaló, ahogyan azt már fentebb említették.
  Bár laikusként azt gondolja az ember, hogy igazából azt a helyet lenne érdemes megtalálni, ahol jól érzi magát a növény.

  Szép napot, hétvégét!

  Köszönettel, Hanga

 14. Ez esetben még az a kérdés merül fel, hogy melyik területre érdemes ezeket helyezni?

 15. Kedves Hanga!

  Az aloe vera, és a vitorlavilág Feng Shui szempontból is javasolt növények bizonyos életterületen.

  Ha két célból alkalmazunk növényeket (aktivátor, levegő tisztító) célszerű olyan fajtát választani, ami mindkét célnak megfelelő.

  Szép napot!

  Andi

 16. Kedves Andrea!
  Elgondolkodtató volt ismét az írásod, valamint a hozzászólások is.
  Az jutott most eszembe, korábban olvastam arról, hogy melyek a legjobb légtisztító növények, s amire emlékszem, ezek nem épp a legtipikusabb kerek levelűek – ami beugrik pl. az anyósnyelv, vitorlavirág, a csokrosinda, aloe vera (erről máshol olvastam, hogy a elektroszmog csökkentésére is jó), szobai futóka..
  Ezt érdekesnek találom…

  Üdvözlettel Hanga

 17. Kedves Mariann!

  A bromélia alapvetően a 6 Segítőkész emberek, utazás életterületre való, mégpedig a túlzott materialista gondolkodást oldja.

  Szép napot!

  Andi

 18. Kedves Andrea!
  Kaptam egy piros virágú broméliát maradhat-e pl. tűzterületen, vagy szúrós levelűnek számít (hegyesek a levelei de puhák, nem szúrósak)

 19. Kedves Tündi!

  Az 1-es Észak, Karrier, emberi kapcsolatok növénye. Ha van kiértékelt alaprajzod, akkor erre a területre.

  Szép napot!

  ANdi

 20. Szia. Én azt szeretném kérdezni,hogy az aloe vera az szúrós,bökős ugyan, de nem szívesen válnék meg tőle,mert gyönyörű. Melyik életterületre tegyem? Köszönöm válaszod,tanácsod.

 21. Kedves Éva!

  Igen, a hálóban valóban nem szerencsés túl sok növényt tartani.
  Pár hétre tedd ki innen a növényeket, és figyelj nagyon, hogy mi az ami változik.

 22. Kedves Andi! Az utca felőli Ny és ÉNy irányban lévő ablakban, (a hálószobának használt szobában)nagyon sok virágom van. Valahol olvastam, hogy ahol alszunk, ott ne legyen semmilyen virág, mert éjszaka elszívják az oxigént. Lehetséges ez? Elég régóta kínlódom azzal, hogy éjszaka kiszárad a torkom és ezért köhögök. Sajnos kicsi a lakás és nagyon szeretem a virágokat. Minden ablakomban van. Ebben a szoba ablakban van ibolya, tigriske, húsvéti kaktusz, vitorlavirág, muskátli, nyíllevél, pikkelyvirág, aloe-vera, fikusz. Maradhatnak e a virágok, vagy tényleg elszívják az oxigént és akkor másik helyre kell költöztetni? Válaszodat előre is köszönöm.
  Szeretettel Éva

 23. Kedves Magdi!

  Lehetni, bármit lehet. 🙂
  Egy virágcsokor a Tűz elembe tartozik, a kínai öt elem tana szerint.
  A Tűz elem romboló ciklusban van a fémmel.
  Ha a Fém életterületen van többlet, akkor a többlet részre tehető.

  Szép napot!

 24. Köszönöm Kedves Andrea! Igen, erre gondoltam. Szerinted is rakhatom ezt a képet fém területre?
  Közben felmerült bennem még egy kérdés. A központi, föld elemü területre csak föld és tüz, mint támogató elemü képet rakhatunk, vagy minden elemet tartalmazó képet javasolsz inkább?
  Köszönöm a válaszodat.
  Mosolygós, szép napot kivánok. Üdv. Magdi

 25. Kedves Magdi!

  A virágzás maga a kiteljesedés, a tetőpontja egy adott eseménynek, helyzetnek.
  A virágok mind a tavaszt, a megújulást, a reményt tükrözik. A színei az ártatlanságot,
  az érintetlenséget, a tisztaságot mutatja.

  Nem tudom Magdi, hogy erre gondoltál-e?

  Legyen szép napod!

 26. Kedves Andrea! Van egy falikép, amiről véleményedet szeretném kérni. Csendélet, fehér cserépvázában fehér cseresznyevirághoz hasonló ágakkal, mellette egy szintén fehér, de alacsonyabb cserépvázában sárga és fehér duplaszirmu nárcisz csokor, pár szál fehér tulipánnal, jácinttal.Olyan igazi tavaszi csokrok. A háttér és az alap szürke árnyalatai. A szinek szerint fém területre raknám, de a jelentése egyenlőre rejtély számomra. Segitenél a megfejtésben?
  Köszönettel: Magdi

 27. Kedves Magdi!

  Olyan irodalomról nem tudok, ami kifejezetten a növényeket sorolná be Feng Shui szempontok szerint. Majdnem minden könyv tartalmaz a növényekre vonatkozóan is információkat.
  Az ön által kérdezett növények:
  Tuja: 1 Észak Karrier emberi kapcsolatok(akaraterőnkre, önmagunk felfedezésére van jótékony hatással)
  Borostyán: 3 Kelet Család egészség (aktivizálja a stagnáló helyzeteket, segít elmozdulni a holtpontról)
  Filodendron: 4 Dél-kelet Gazdagság, siker (anyagi gyarapodásunkat segíti)
  Jázmin: 2 Dél-nyugat Szerelem házasság (erősíti saját önbecsülésünket, féltékenység, irigység ellen kiváló)
  A díszfű leginkább Kelet, Délkelet és Dél helyekre tehető, nincs különösebb szerepe a Feng Shui szempontjából.

  Szép napot!

 28. Kedves Andrea!
  Érdeklődöm, hogy van-e olyan szakirodalom, ami felsorolja kedvelt növényeink besorolását FS. szempontból. Ami engem érdekelne konkrétan: kuszó tulya,diszfü,borostyán, Jázmin, Filodendron.
  Nagyon köszönöm a segitségedet.
  Minden szépet és jót kivánok.

 29. Kedves Zsóka!

  A bambusz az Észak, Kelet, vagy Dél-keleti területre való növény, céloktól függően. Természetét tekintve rugalmas, hajlékony, mégis az Ég felé törő növény.
  Aloé (szinte gyökér nélkül is megél), vagy a szobapáfrány (félénkség ellen) a lakás északi területére helyezhető.
  A könnyező pálma (lelassítja az állandóan rohanókat)a ház Keleti területére, míg a zöldike – lévén az orchideák családjába tartozik – az Észak területre való.

 30. Kedves Andrea! Most néztem a virágjaim után,hogy igazából milyen virágjaim is vannak,többek között ott van az anyósnyelv is,ezt a virágot egész mostanig nem ismertem, amiből most csak egy példány van,de volt több sőt a két méteres ablak párkányán a fiam szobájában és a teraszon kb.6db.is volt.Most,hogy vissza gondolok arra az időre a fiammal a kapcsolat nagyon rossz volt,egy jó pár éve,már ki dobtam őket és ami szebb volt elajándékoztam,a kapcsolatunk is jó lett,hogy volt-e valami köze az anyósnyelvnek nem tudom,de ez a tény. Még van hegyes levelű virágom pl.a zöldike,szobapáfrány,japánrozsa,aloe vera,bambusz,könnyezőpálma ezek közül nem tudom melyiket jó tartani és hol?Üdv.Zsóka

 31. Kedves Éva!

  Feng Shui tanácsadóként én csak arra vagyok hivatva, hogy felhívjam a figyelmedet, hogy melyik tárgy mit okoz, mire hívja fel a figyelmedet. Az már a te döntésed, hogy változtatsz-e az életeden, vagy az információ birtokában is ragaszkodsz a régi viselkedési mintákhoz.

 32. Kedves Andrea!
  Soha nem foglakoztatott ez a gondolat, hogy szúrós, vagy nem szúrós a szobanövényeim levele, de most felmértem a helyzetet, ami a következő: a legkedvesebb, sok-sok éves, sűrűlevelü datolyapálmám, melyet nyáron kint tartok, hogy ne legyen megnyúlt, ritkalevelű, bizony szúróslevelű. De én ettől nem szeretnék megválni, nagyon szeretem. Mit tegyek? Üdv:Éva

 33. Kedves Andrea!
  Soha nem foglakoztatott ez a gondolat, hogy szúrós, vagy nem szúrós a szovanövényeim levele, de most felmértem a helyzetet, ami a következő: a legkedvesebb, sok-sok éves, sűrűlevelü datolyapálmám, melyet nyáron kint tartok, hogy ne legyen megnyúlt, ritkalevelű, bizony szúróslevelű. De én ettől nem szetenék megválni, nagyon szeretem. Mit tegyek? Üdv:Éva

 34. Kedves Jutka!

  Nem vagyok a helyedben, így megmondani sem tudom, hogy mit tegyél.
  De! Ez az apró kis írás is rámutat arra, hogy milyen erényeket,
  tulajdonságokat érdemes fejlesztened.
  Te már felismerted azt, hogy hibáztál, ezáltal óriási lépést tettél a
  megoldás felé (nyilván nem véletlenül olvasod az írásimat sem)!
  Én azt gondolom, hogy hamarosan változni fog az ízlésed! 😉

 35. Kedves Andi!

  Imádom a kaktuszokat, s lehet, hogy nem is tudatosan, de én is azt tapasztaltam, hogy elég sokat szúrósabb voltam és vagyok a kelleténél, pedig mérleg révén nem ez az alap viselkedésem. Talán túl sokat voltam szúrósabb a családtagjaimmal, talán igazságtalanul is.
  Kérlek adj tanácsot, hogy mit tennél a helyemben!

 36. Mar egy ideje valoban csak kereklevelu es a lelkemnek kedves novenyeket gyujtok magam kore.Van olyan noveny ami nem szereti nalam vagy engem,pl.a malyvarozsa,de a fuksziak igen.Azt is eszrevettem,hogy amikor gyegebb egeszsegi allapotban voltam,ok sem virultak.Kedves Anrea,halas koszonettel veszem jotanacsaidat es minden jot kivanok neked.

 37. Én most lehet,hogy nagyon buta vagyok,de a fenyő is szúrós növény és nekem van egy nagyon szép és kedves törpe szobafenyőm,amit már 23 éve nevelgetek.Hová tegyem,hogy ne legyen rám rossz hatással?Egyébbként az udvaron és a ház előtt is vannak különböző fenyők.

 38. Én magam is megtapasztaltam a kaktusz gyüjtős időszakomban, hogy sokkal szúrósabb voltam a kelleténél. Az alaptermészetem szerint nem vagyok ilyen, de a kis szúrósok kihozták belőlem a tüskéket. Szerencsére hamar beláttam ezt,és kaktusz gyüjtőknek ajándékoztam őket, -nagy örömükre-. Tanusithatom, hogy ők is kellően szurka-piszkálósak, biztos, hogy nem ok nélkül.
  Valószinüleg van karmikus eredete is az ilyen gyüjtő szenvedélynek, mert akkor kezdtem begyüjteni magam köré a kaktuszokat, amikor a lelkem igen sebzett, megszurkált volt. Érdekes még, hogy a lelki problémáim rendeződésével valahogy természetszerüleg is eltávolodtam a kaktuszoktól. Ezért is sikerült nagyon könnyen elajándékozni őket.
  Minden szépet és jót kivánok az olvasóknak.

 39. Kisfiam kedvenc növénye a kaktusz, melyet nagy gondol nevelget már több mint egy éve. Több is van a szobája ablakába.
  Lehet, hogy ezért olyan harcias, bökős már egy jó ideje?

 40. Mi a helyzet akkor, ha már “készen kapom” a virágot, mert ahová költöztem, az én “másik Felem” lakásában volt, van ilyen szúrós levelű növény? Én már nyessegettem, de ápolom, mert szépen fejlődött. De nekem nem tetszik, és nagy helyet foglal el, útban van sokszor és szúr…

 41. Télen vettem egy kis kaktuszt,mert fel volt díszítve mikulásnak.
  Nagyon tetszetős volt piros sapkában és orral,bajusszal,szájjal.
  Miután a jó idő beköszöntött,magától elpusztult.
  Egyébként nem szoktam kaktuszt tartani a lakásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően az oldal használ "sütiket" (cookie). Kérlek engedélyezd, vagy zárd be az oldalt. További információk

A "sütek" (cookie) teljesen veszélytelen kis fájlok, amit azért helyez el a webhely a gépeden, hogy eredményesebben tudd a böngésződet használni. A sütik használatát le tudod tiltani a böngészőben. ha ezt nem teszed, vagy az "Engedélyezem" gombra kattintasz, azzal megengeded a sütik használatát. Az adatkezelés tájékoztatót, az alábbi linken találod: https://www.fengshuis.hu/wp-content/uploads/2016/07/Adatkezelési-tájékoztató.pdf

Bezárom