Tavaszköszöntő Feng Shui megújulás! Lomtalanítás, takarítás lépésről lépésre!

Feng Shui

A feng shui, az ősi, és egyben művészi térrendezés számomra életforma. A lakásom alaprajza lefotózva a telefonomban, hogy a vásárlásaimmal soha ne fogjak mellé. A tavasz számomra a megújulás, tervezés, átalakulás, változás időszaka. Tervezem a növények helyét, a lakás új dekorációját, némi bútortologatást. A lakás újra festésén tavaly túljutottunk, az idei tavaszt megúszom egy alapos lomtalanítással, és takarítással.

Ebben az évben szeretném, ha ezt a metódust nem búsmagányomban csinálnám végig, hanem veled. Megosztva a nehézségeket, ha vannak, a kétségeket, ha vannak, az érzéseket, amik biztosan lesznek.

Falatonként fogjuk megenni az elefántot. A lomtalanítással és a takarítással is helyiségről helységre haladunk. A feng shui nem írja elő, hogy milyen ütemben haladj. Egyetlen elvárás, hogy nem lehet hónapokra elhúzni, hiszen akkor már kezdheted az elejéről, és sohasem érsz a végére.

A tegnapi bejelentés némiképp átrendezi a terveimet, de emlékszel ugye, hogy a rugalmasságot is célul tűztem ki, így ezt is megoldjuk valahogy. Nálam négy gyerek lesz április 7-ig, ez némiképp lelassít majd, de sebaj. Így legalább a családos mamiknak sem lesz mentség, és kifogás, nem lehet feloldozásul használni a tanintézmények bezárását.

Ezen az oldalon tudsz erőt meríteni, és követni, hogy egy adott napon én mit csináltam éppen, hol tartok, milyen praktikákat használok. Szívesen veszem, ha a hozzászólásokban kérdezel, vagy ha van jobb, hatékonyabb módszered, megosztod. Tanuljunk egymástól! Én is szívesen egyszerűsítem tovább, az amúgy is egyszerű életemet.

Akkor lássunk is hozzá!

 1. nap

Bármit is csinálsz ma, és az összes további napon, az első és legfontosabb, nem megúszható, úgy is mondhatnám, hogy kötelező elem, hogy latin zenét keress a telefonodon, a tableteden, a rádión, bárhol, és kötelező ezt hallgatnod a takarítás teljes időtartama alatt. (Na jó, ha téged Mozart dob fel, az is lehet, de a mulatóst most hanyagold 😊)

Az irodámmal kezdek. Ez kb. 18 négyzetméteres helyiség. A feng shui szerint 3 életterületet ölel fel. 2 Szerelem, házasság, 7 Teremtés, kreativitás, gyerek, 6 Segítőkész emberek, utazás.
Február 17-én tettem le a lakberendezői vizsgámat. Irdatlan munka volt a vizsgára való készülés, rengeteg rajzolás, szerkesztés áll mögöttem. Komoly munka egy lakberendezési terv elkészítése, rengeteg munkaóra és helyigénye van. Az elmúlt hónapok kizárólag a vizsgaremek és a portfolióm összeállításáról szóltak. Bár én átláttam a káoszon, de tagadhatatlanul kupleráj volt körülöttem. Az első lépés ennek felszámolása lesz.

A következő etap, az íróasztalom. Itt is egy rahedli tervrajz, papír gyűlt össze, de így a vizsgán túl, ezeket könnyű szívvel dobom a szelektíves zsákba, ezekre már nem lesz szükségem. Átnézem a fiókomat, kipakolok belőle mindent, és kizárólag az megy vissza, amire szükségem van. A többi, kuka. le ellenőrzőm a filceimet, tollaimat, hogy van e bennük szufla, ha nincs, kuka. A két szekrénnyel és a nyomtató alatti polccal is így járok el. Egyenként átvizsgálom a papírokat, amire nincs szükség, az repül.

A következő, hogy kiviszem az összes növényt (selyem virágokat is) a fürdőszobába, és átesőztetem, megszabadítom őket a portól. Amíg a szobában dolgozom, ők a fürdőben száradnak.

Ezt követően a falak, és a mennyezet portalanítása következik. Egy olyan eszközöm van erre a célra, ami nem tologatja, hanem magába szívja a port, és nem repkednek a pókhálók a szobában. Ezt a Müllerben tudod beszerezni, SWIFFER a neve. Olyat vegyél, amihez adnak teleszkópos, műanyag botot, ezzel minden szekrény, ágy, radiátor mögé be tudsz nyúlni, és a falakat, a mennyezetet is eléred vele. A falakon a képeket, mandalákat is ezzel törlöm át.

A könyvespolc a következő. Leszedem a könyveket, a swifferrel letörlöm a polcokat. A visszapakolásnál döntök a könyvek sorsáról. Megnézem, hogy tükrözik e még azt, aki vagyok, vagy megértek az ajándékozásra.

Ezután leszedem a függönyt, az ágyról a takarót, lehúzom a párnahuzatokat. Mennek a mosásba. Nem együtt, a függönyt teljesen külön mosom. A maradék felületeken a swifferel végig megyek, összeszedem a port. Ezt követően veszek egy tiszta lemosóruhát, és nedves ronggyal szintén végig törlöm az összes bútort. Utoljára hagyom az ablakpucolást, vélhetően az a legkoszosabb felület. Ezután összeporszívózok. Elhúzom a kanapét, a szekrényeket. A sarkokat, a padló szélénél a porszívó fejét leveszem, így könnyebb a port felszívni, majd a kanapé és a székem szabadul meg a porcicáktól.  Ezután nedves felmosóval feltörlöm a parkettát. Száradás után visszapakolom a csecsebecséket – már ami pár nekem van, és a növényeket. A mosógép időközben kimosta az ágytakarót, a párnahuzatokat, ha megszáradnak, visszakerülnek a szokott helyükre. A függönyt nem szárítom, nem vasalom. Vizesen akasztom vissza az ablak elé, és figyelek arra, hogy alacsony hőfokon mossam, és alacsony fordulatszámon centrifugázzam, így nem gyűrődik, ami kis gyűrődés van benne, azt kilógja a karnison, így a vasalást megúszom.

Nem működő eszközeim, száraz virágok, csorba tárgyak nálam már nincsenek. Ha valami megsérül, azt nem dédelgetem, foltozgatom tovább, megválok tőlük.

Ha elkészültem, meggyújtok a szobában egy gyertyát és egy füstölőt. Ha a füstölő leégett, elfújom a gyertyát, és alaposan átszellőztetem a szobát.

Egy helyiséggel megvolnék. Nem mondom, hogy ne fáradtam el, mégis elégedettséggel tölt el, hogy végre nyugodt és tiszta környezetben tudok leülni dolgozni. Így a gondolataim is sokkal koherensebbek, tisztábbak.

A mai eszköz listám:

Swiffer, Clin ablaktisztító, papírtörlő, felmosószett, porszívó, fekete zsák, szelektív hulladékgyűjtő zsák, tiszta törlőrongy, gyertya, füstölő.

Munkaidő: 3 óra

Néhány fotót is megosztok veled, hogy lásd, amiről beszéltem.

A SWIFFER:

Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui
Feng Shui

2. nap

Az én mai feladatom, a hálószoba. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk a férjemmel, hogy mindkettőnknek megfelelő a szoba tájolása a GUA számunk szerint, így az ágyunk a 3 Család egészség területen van, a szoba másik fele pedig 8 Önművelés tudás zóna, a feng shui területfelosztása alapján.

Még mielőtt neki kezdünk, a legfontosabb lépés a megfelelő zene kiválasztása. Ahogy mindig, én ma is latin zenére lépegetek. Azt tudnotok kell, hogy elkezdtem edzeni, és olyan izomlázam van, hogy a fal adja a másikat, a mozgásom így elég darabos, és kicsit lassú :D.

A halónk kb. 20 nm, és elég puritán berendezésű. Ágy, éjjeliszekrény, éjjeli lámpa, két fotel, asztal és egy polcos szekrény, pár kép, meg az olvasós sarok lámpája.

Én az ágynemű áthúzásával kezdek. A szennyest azonnal kimosom, a frisset – mivel ragyogóan süt a Nap -, kiteszem az udvarra szellőzni. Imádom a friss ágynemű illatát, teljesen más aludni a napfénnyel átitatott ágyneműben.

Ezután leszedem a függönyöket – ők mosásra várnak -, felszedem a szőnyegeket, a takarót, őket kirázom a teraszon. Most nem mosom őket, karácsonykor ezt megtettem és általában akkor kerülnek a mosógépbe, ha láthatóan koszosak.

Kiviszem a növényeket, a párologtatót, gyertyatartót, és a sótömbömet, átmosom, lezuhanyoztatom mindegyiket, ha kész a radiátoron száradnak a fürdőben, várva a sorukat, még visszaszállingózhatnak a helyükre.

Lomtalanításra ebben a helyiségben nincs szükség, itt az olvasott könyvek, a szemüvegek vannak a fiókban, a dobozok az ágyneműket rejtik.

Ezután jön a swiffer. Mennyezet, falak, majd lecserélem a pormágnest és a szekrények, asztal és a fotelek száraz áttörlése következik. Ha kész, akkor jön a vizesruhás tisztítás. Erre nem használok semmilyen szert, sima langyos vízzel dolgozom. Utoljára hagyom ismét az ablak lemosásást. Ha kész, kimosom alaposan a rongyot, kiterítem, és megpucolom az ablakot. Az ablakpucolást clinnel végzem, bármennyire nem környezetbarát, nekem ez az egyetlen módszer, ami bevált, és nem lesz randa csíkos, foltos az ablakom. Ehhez ragaszkodom, és még lelkiismeret-furdalásom sincs emiatt. 😀

Ezután jön az alapos porszívózás, majd a nedves felmosás. Amíg szárad a parketta kirázom a szőnyegeket, és a fotel takaróját, párnahuzatot, majd visszaterítem őket a helyükre.

Akinek nincs lehetősége az udvaron porolni, annak azt javaslom, hogy egy zacskóba tegye be a párnákat, a takarót, és kisebb szőnyegeket, és a porszívó csövét tegye közvetlenül az anyagra (párna, takaró), kapcsolja be a porszívót. Így teljesen ki tudja porszívózni a port a textíliákból, a zacskóból is kiszívja a levegőt. Mókának sem utolsó! 😀

A virágok, díszek is visszakerülnek a helyükre.

Közben a függönyök is megtisztultak a mosógépben, ők még nedvesen visszakerülnek az ablak elé.

Feng Shui
Feng Shui

A mai eszköz listám:

Swiffer, Clin ablaktisztító, papírtörlő, felmosószett, porszívó, tiszta törlőrongy, gyertya, füstölő.

Munkaidő: 1,5 óra

A szemfülesek bizonyára észrevették, hogy van stratégia a takarítás metodikájában. Az a trükk, hogy fentről lefelé, és belülről kifelé, az ajtó irányába haladok, ugye ez így logikus – legalábbis nekem. 😀

3 .nap

Ma a fürdőszobát választottam feladatul. A feng shui szerint 1 Karrier, emberi kapcsolatok zónát, és a 8 Önművelés tudás területet öleli fel.

A vizesblokkokban használok kesztyűt, hiszen itt, környezetbarát vegyszereket használok, ami kiszárítja a kezemet. A kézkrémeket túl zsírosnak találom, nem komfortos nekem, így marad a gumikesztyű.

Még mielőtt nekilátok a munkának, a zenémről nem feledkezem meg, a jó kis salsa sokat segít a mai feladatomban. Megmondom őszintén a fürdő takarítása nem tartozik a kedvenceim közé.

Még nem említettem, de van egy titkom. A takarításról, lomtalanításról úgy fogalmazok a leírásomban, hogy feladat, munka stb. Valójában számomra nem az. Sokkal inkább mágikus tett. Akik jártak a Teremtő otthon – Támogató Tér online tematikus kurzuson, nyilván tudják miért. Aki még nem végezte el ezt a tanfolyamot, azoknak elárulom, hogy a lakótered és te szoros kapcsolatban vagytok. Ez az a hely, ahonnan az életerődet nyered, hogy megold a hétköznapok kihívásait, itt töltekezel energiával, ez a tér támogat téged, hogy tisztán láss minden élethelyzetben. Ha így tekintesz az otthonodra, ha szent teret látsz magad körül, nem fog nehezedre esni a „munka”, átalakul hálával teli, szeretetteljes elfoglaltsággá.

Nos! Akkor salsa music on!

Azzal kezdek, hogy felszedem a szőnyegeket, kirázom őket és mennek a mosásba, kímélő programmal. Így jár a zuhanyfüggönyöm is, ő a „kirázást” megússza.

Először összeporszívózok. Nem szeretem tologatni a hajszálakat és a porcicákat. Itt elég vizesen dolgozom, jobb ezektől rögtön megszabadulni. Ezután MINDENT kipakolok a fürdőből, ami mozdítható.

Itt csak akkor használom a swiffert, ha van pókhálóm, mivel mennyezetig csempézve van a fürdő. Először ezt mosom le általános felülettisztítóval. Ezután a vízkőtől megszabadítom a csaptelepeket, és megtakarítom a szanitereket. Ezt követi az ablakkeretek lemosása, ablak és a tükrök tisztítása.

Mivel gyönyörűen süt a Nap, az ablak végig nyitva van. Ez nem csak a friss levegő miatt praktikus, mert most, a felmosás következik, és gyorsabban szárad a burkolat, hamarabb tudok visszapakolni.

A visszapakoláskor lomtalanítok. Egyenként átnézem a dobozaimat, a neszeszeremet, üres, vagy lejárt szavatosságú sminkszerek után kutatva. Minden dobozt átrámolok, megtörölgetek, és egyesével átnézem az üvegeket, a körömlakkokat, és minden tárgyat, amit kiraktam. Vissza csak azok kerülnek, amik még használhatók, és az ízlésemnek is megfelelnek.

Ha átnéztem, áttöröltem, visszapakoltam mindent, ami kell, ismét felporszívózok. Nem olyan nagy kunszt a kilenc négyzetméteren még egyszer átmenni.

A zuhanyfüggöny itt is száradás nélkül, még nedvesen kerül a helyére, a szőnyegek szárazon.

A legutolsó feladat a nagy becsben tartott Bágua-tükör megtakarítása. A Bágua-tükör egy védelmi eszköz. Arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy a fürdőbe túl sok energia jusson. Fontos, hogy a Bágua-tükör ne legyen poros, hiszen, ha le van „árnyékolva” nem tudja beteljesíteni a feladatát. Mint ilyen, ő hetente kap egy Clin-fröccsöt, hogy mindig makulátlan legyen.

A mai eszköz listám:

Swiffer, Clin ablaktisztító, papírtörlő, felmosószett, porszívó, tiszta törlőrongy, szivacs, gumikesztyű

Munkaidő: 2,5 óra

Feng Shui lomtalanítás
lomtalanításra várakozva 🙂
 1. nap

Mivel ma már az unokabrigád fele itt volt, és főznöm is kellett, meg programot kitalálnom, úgy döntöttem, hogy a mai adag másfél négyzetméter lesz. Igen, a WC-re esett a választásom.

Latin dance on! 😊

A WC az 1 Karrier életterületen van. Gyakorlatilag berendezés és tárgymentes. A WC csészén a WC kefén és a WC papírtartón kívül itt nincs semmi. Nagyon sok dolgom itt nincs.

Első lépés a WC csésze fertőtlenítése, és vízkőoldása, ehhez citromsavat használok, amit a takarítás többi műveletének elvégzéséig hatni hagyok. Értelemszerűen a WC takarításhoz egyszerhasználatos rongyot veszek igénybe, higiéniai okok miatt.

Az első itt a swiffer megdolgoztatása, azaz portalanítom a mennyezetet és a falakat, majd a porszívózás következik. A második lépésben a csempe felületének lemosása, a fürdőben használt felülettisztítóval (környezetbarát). Mivel ez a WC a tetőtérben van, a tetőtéri ablak kicsit szennyezettebb, mint az ablakok általában, ezért itt szivacsot veszek igénybe, hogy az ablakra tapad néhány bogártetemet könnyebb legyen lesikálni. Ha ezzel megvagyok, a hagyományos ablakpucolás következik.

A WC mostanra elengedte a vízkövet, megsikálhatom a WC kefével, így két legyet ütök egycsapásra, hisz a WC kefe is megtisztul. Az egyszerhasználatos ronggyal először kívülről, majd belülről is megtakarítom a csészét, természetesen, a gumikesztyű itt sem marad le a kezemről.

Ezt követi a felmosás, száradás, és tegnapról emlékszünk a bágua tükörre! Ma szintén ő az utolsó, akinek fényessé válik az arca.

A mai eszköz listám:

Swiffer, Clin ablaktisztító, papírtörlő, felmosószett, porszívó, tiszta törlőrongy, egyszerhasználatos törlőrongy, gumikesztyű

Munkaidő: 45 perc

           5. nap

Három nap kimaradt, csak a szokásos napi, fenntartó pakolás és „takarítás” volt a munka dandárja. Jó idő volt, szívesebben voltam a gyerekekkel a levegőn, no meg az online órák is ott voltak a nyakunkon.

Így a mai nap az 5. ami a valódi lomtalanítással és takarítással telt. Ma sem vittem túlzásba, a 4 négyzetméteres gardrób szoba volt soron. Feng Shui szerint a 6 Segítőkész emberek, utazás és az 1 Karrier, emberi kapcsoaltok területén található.

Ez a helyiség az, ahol még sok évnyi rutin után is szinte a legtöbb időt töltöm lomtalanítással. A ruhák, fehérneműk, kiegészítők, cipők, valahogy egyre többen lesznek, akárhogy is igyekszem megválni tőlük. Az a szerencsém, hogy a hely kicsi, így a térfogat szab korlátot a ruhatáramnak. Így mindig kell selejteznem, hogy az új holmiknak legyen elég helyük.

A munka a szokásos módon, kipakolással indul. A szekrények belsőjét egyelőre nem, csak a szekrény tetejéről pakolok le mindent, hogy ne erre pókhálózzak és portalanítsak. Swiffer barátom itt is nagy segítség. Leportalanítom a mennyezetet és a falakat, majd a szekrény tetejét. Ezután vizesruhával áttörlök minden fiókot, ajtót is.

A szekrény tetejéről lekerült dobozokat, és egyéb holmit átnézem és átválogatom, ami marad, az megy vissza a helyére. Ezután jön a durva rész. Az összes polcról lesöpröm a ruhákat, majd kiborítom a fiókokat, és az akasztós részből is mindent kipakolok. A ruhákról egyesével döntök, hogy mi marad, és mi az, aminek mennie kell.

Ami megy, azt egy fekete zsákba rakom. nekem nagy szerencsém van, mert kitehetem a házunk elé, és hiszem, hogy az viszi el, akinek szüksége van rá. Ami esetleg feslett, pecsétes, vagy javíthatatlan az a férjemnél gépronggyá alakul, vagy a szemétben landol. Ha kész, akkor megpucolom az ablakot, felporszívózok és felmosok.

Feng Shui Lakberendezés
A gardrób 🙂

Végre ismét átlátható a ruhatáram, mindaddig, még össze nem futok egy pár ellenálhatatlan darabbal, aki minden áron nálam akar lakni.

A mai eszköz listám:

Swiffer, Clin ablaktisztító, papírtörlő, felmosószett, porszívó, tiszta törlőrongy, nagy, erős fekete zsák

Munkaidő: 1,5 óra

Te, hogy haladsz? Mi okozza a legnagyobb kihívást neked?

 

Tetszett amit olvastál? Kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂 Keress a többi közösségi médiában is, itt is találsz értékes tartalmakat:

Ez is tetszeni fog

Az oldalt szerkeszti: Skultéty Andrea

4 Comments

 1. Így terveztem Judit, de mivel a sulik bezártak, és négy gyerekkel leszek itthon, nem fogok erre rágörcsölni, ha pár nappal tovább fog tartani, nem dőlök kardomba. De igen, az eredeti terv ez volt, illetve nekem nincs 16 helyiségem, tehát egy-egy napot úgy kalkuláltam, hogy pihenek. Azt látom, hogy ez nem fog összejönni, és valószínűleg a „bonyolultabb” helyiségeket hétvégére hagyom, akkor a gyerkőcök nincsenek nálam.

  Amivel készen vagyok használom, a térharmonizálás előtt lesz egy portörlés, porszívózás és sós, rózsaolajos felmosás.

 2. Igen Ági! Alacsonyabb a hőfok, más a program, és a centrifuga fordulatszáma is alacsonyabb, pont azért, hogy a gyűrődést minimalizáljam, és a vasalást megússzam. 😀

 3. Szia Andi! Március 21-ig még 17 (már csak 16) nap van. Ez azt jelenti, hogy 17 helyiséggl számolsz (naponta egy)?

  Amivel már kész vagy, azt addig is használod, amíg eljön a tértisztítás ideje?

  Köszi, Judit

 4. Szia Andi, a függönyt miért mosod külön az egyebektől? Mert más mosóprogramot használsz hozzájuk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően az oldal használ "sütiket" (cookie). Kérlek engedélyezd, vagy zárd be az oldalt. További információk

A "sütek" (cookie) teljesen veszélytelen kis fájlok, amit azért helyez el a webhely a gépeden, hogy eredményesebben tudd a böngésződet használni. A sütik használatát le tudod tiltani a böngészőben. ha ezt nem teszed, vagy az "Engedélyezem" gombra kattintasz, azzal megengeded a sütik használatát. Az adatkezelés tájékoztatót, az alábbi linken találod: https://www.fengshuis.hu/wp-content/uploads/2016/07/Adatkezelési-tájékoztató.pdf

Bezárom